Kraftig humlelugt i hjemmet skabte nyt bryglaug

Efter at hans kone havde brokket sig tilstrækkelig meget, endte Jesper Stoltenberg med at starte et bryglaug.

06:54

VIDEO: I en gammel lade i Ormslev holder Sydbyens Bryglaug til.

Humle er en urt, der bruges til brygning af øl. Derfor var der masser af humle hjemme hos Jesper Stoltenberg, indtil han oprettede Sydbyens Bryglaug.

Læs også Henning er (måske) Danmarks ældste skater

Han elsker nemlig at brygge øl, men til sidst gik den altså ikke derhjemme længere.

Det behøver ikke at være nemt, ellers kunne man bare købe det i supermarkedet. Fællesskabet omkring det at brygge øllen, det gør meget.

Flemming Hansen, Medlem af Sydbyens Bryglaug

- Det er sådan, at konen derhjemme syntes, at det her humle duftede ret kraftigt. Og hvis man tager humlen og lægger den i køleskabet, så kommer alt i køleskabet til at smage af humle. Så konen var lidt utilfreds, og derfor står vi i dag og har et bryglaug, siger Jesper Stoltenberg, der er formand og initiativtager ved Sydbyens Bryglaug.

Humlen giver smag til øllen, men det lugter også meget kraftigt, og det er grunden til, at Sydbyens Bryglaug eksisterer.

Det seks måneder gamle brygfællesskab med godt 20 medlemmer så altså dagens lys, fordi brygning larmede og lugtede. Men det var ikke alles grund til at slutte sig til bryglauget.

Flemming Hansen havde brygget øl alene i fire år, inden han blev medlem af bryglauget i Ormslev.

Bryglaugets medlemmer hjælpes ad med at brygge øllen.

- Det var mest fællesskabet. Jeg syntes, det kunne være hyggeligt at komme i sådan et bryglaug og brygge sammen med andre mennesker og dele viden og historier om øl, man har brygget. Også for at blive bedre til det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

En øl for enhver smag

Brygningen foregår i en gammel lade, hvor ingen brokker sig over lugt eller larm, og her ligger der altid øl og gærer. Alt efter typen af øl, tager det nemlig to-tre uger for dem at blive klar.

Øllen skal naturligvis smages, når den efter flere ugers gæring er klar. Og så er det om at holde sig til.

- Øllen har en stor interesse. Om man kan lide stærk øl, lys øl eller hvad man kan lide, så er der øl til hver en type menneske. Man kan få øl til at smage lige nøjagtig, som man kan lide det, siger Jesper Stoltenberg.

Det kan lyde som en bøvlet omgang at lave sin egen øl, og det er det måske også. Men det betyder ikke noget for entusiasterne.

For Flemming Hansen er fællesskabet ved ølbrygningen noget af det vigtigste.

- Jeg har altid godt kunne lide øl, og så fik jeg lyst til selv at prøve at lave det. Det behøver ikke at være nemt, ellers kunne man bare købe det i supermarkedet. Fællesskabet omkring det at brygge øllen, det gør meget, siger Flemming Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen, når man er medlem af Sydbyens Bryglaug. Når der er mange munde, forsvinder de friskbryggede øl nemlig af og til lidt for hurtigt.

Læs også Flemming fra Randers i sammenstød med X Factor-dommer

- Sådan en flaskekarboneret øl, den bliver bedre og bedre, jo længere tid den står. Og når den så er ved at være rigtig god, så er der aldrig flere tilbage, siger Flemming Hansen.