Kørselskaos: Frygt for at millionregning ender hos brugerne

Pårørende til brugere af kørselsordningen frygter, at millionunderskuddet kan betyde serviceforringelser

01:59

Pårørende til blandt andre ældre og handicappede børn tror ikke længere på, at Borgmesterens afdeling kan løse problemerne med kørselsordningen i Aarhus Kommune.

Børn, der venter i timer på den vogn, der skal køre dem i skole. Forældre, der ikke forstår, hvor deres børn bliver af, fordi de kører med rundt i timevis for at sætte andre elever af efter skole. Lange lister med klager fra forældre.

Aarhus kommunes kørselstilbud skulle give blandt andre ældre og handicappede børn god og billig transport. Ordningen har dog i lang tid være kritiseret, fordi den er blevet dårligere og dyrere, end man havde regnet med. 

Læs også Kørselskaos koster over 30 millioner kroner: 2018 bliver endnu værre

På bare fem måneder i 2016 blev ordningen 13,5 mio. kroner dyrere end beregnet. Og den nedadgående spiral er fortsat i både 2017 og 2018, hvilket betyder et samlet underskud på over 60 mio. kr. Hidtil har kommunekassen dækket underskuddet, men nu frygter de pårørende til brugerne af ordningen, at regningen fra næste år kan ende hos dem i form af nedskæringer og serviceforringelser.

- Det, vi frygter, er, at den merudgift på over 30 millioner kroner bliver læsset over på de enkelte institutioner, så det i realiteten er de handicappede, der bliver ramt to gange. Først på grund af elendig planlægning og så på grund af elendig økonomi, siger Kasper Gamstrup Olesen, der er medlem af pårørenderådet i lokalcenter Bøgeskovhus i Viby.

Han tror ikke, at borgmesterens afdeling kan løse problemerne.

- Nu har borgmesteren haft chancen i tre år eller mere. Jeg tror ikke, de magter det. Simpelthen, siger han.

04:11

VIDEO: Gert Bjerregaard og Anders Winnerskjold diskuterer, hvem der skal betale for underskuddet på Aarhus Kommunes kørselsordning. 

Luk video

Politisk opmærksomhed

En oversigt over økonomien fra Aarhus Kommune viser, at kommunen på nuværende tidspunkt har brugt over 42 millioner kroner mere end forventet på ordningen. Rådmanden på området er opmærksom på, at regningen ikke skal ende hos de berørte.

- Vi må ikke tørre regningen af på institutioner og på de børn, ældre og socialt udsatte, der har brug for at blive transporteret. Hvis ikke vi kan finde ud af at gøre den her ordning mere effektiv og få den til at fungere bedre, må det fortsat være kommunekassen, der kommer ind og dækker, siger Thomas Medom (SF), som er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune.

Læs også Handicapkørsel med nyt selskab igen: Forældre frygter det værste

Hos Dansk Folkepartis rådmand ser man med alvor på problemet.

- Vi kan ikke tåle flere forringelser på det her område. Det er uanstændigt, det er socialt uansvarligt, siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), til TV2 ØSTJYLLAND.

01:05

VIDEO: Se interviews med Jette Skive fra Dansk Folkeparti og SF's Thomas Medom. 

Luk video