Kongelig karet er klar til køretur

De sidste forberedelser inden fødselsdagsfest er i gang i Aarhus

02:26

1 af 2

Det er dagen før dagen i Aarhus. Hele byen skal være klar til, at dronning Margrethe i morgen skal fejres i anledningen af sin 75 års fødselsdag.

Gaderne skal være fri for skrald, gelænderne på rådhuset skal pudses, og klaveret skal stemmes.

En af de aktiviteter, der markerer majestætens fødselsdag, er en karettur i morgen formiddag, hvor regentparret kører gennem Aarhus ledsaget af Gardehusarregimentet.

Se også: Her er dronningens rute

Denne tur var der i dag generalprøve på. Den rigtige karet fik dog lov til at stå afskærmet ved Jydsk Væddeløbsbane, mens en trænings-karet måtte i aktion.

Det er staldmester Per Thuesen, der skal sørge for, at den 151 år gamle karet, som dronningen og prinsgemalen skal køre i, er i top til karetturen i morgen.

Forud for turen har der også været en del praktiske forberedelser for at sikre, at hestene også kan håndtere den store opmærksomhed:

- Vi har træner derhjemme, og det har vi faktisk gjort den seneste måned med firspand, således at hestene blev sat rigtigt ind. Det er jo ikke ligegyldigt, om en hest går til venstre eller til højre, forklarer Per Thuesen.

Dronning Margrethe fylder først år den 16. april, hvor dagen skal tilbringes i København. Derfor foregår den officielle fejring i Aarhus en lille uge forinden.

Du kan se mere til dagens forberedelser i Aarhus i tv-indslaget øverst i artiklen.