Konfrontation af angst og fordomme hitter ved Aarhus Festuge

Aarhus Festuge slutter søndag. Festugen har overgået direktørens forventninger, hvor temaet var brobygning

Det er hverken tilladt at tage video eller billeder inde i Phobiarama. Selvom TV2 ØSTJYLLAND også prøvede kræfter med oplevelsen, er dette foto altså det eneste, vi har Foto: Willem Popelier - pressefoto

Aarhus Festuge lakker mod enden, og søndag eftermiddag sættes der punktum for den 54. udgave af begivenheden.

Festugens tema er igen i år "Bridging" (brobygning, red.). I den forbindelse har arrangørerne foruden kunst og kultur haft fokus på følelser, fortæller Rikke Øxner, der er direktør for Aarhus Festuge.

Læs også Festugens spøgelseshus får hårene til at rejse sig: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende

- Vi har valgt at lave en række arrangementer, der går i kødet på nogle af de sværere ting i livet, som folk jo også har med sig, siger Rikke Øxner.

Direktøren fremhæver en forestilling, som hun kalder et moderne spøgelseshus.

Det moderne spøgelseshus er placeret her på Bispetorv i det centrale Aarhus lige ved siden af Aarhus Domkirke.

- I midtbyen har vi haft en forestilling, der har ført folk gennem et univers, hvor man bliver konfronteret med sin angst og fordomme, der hedder "Phobiarama". Den er rigtig interessant.

Forestillingen har været udsolgt, og der har været kø hver dag, understreger hun.

Læs også Streetart Festival: - Jeg ville ønske at det var her hele tiden

Glad direktør: Helt fantastisk

Byfesten har i år været præget af godt vejr og glade mennesker, der har medvirket til, at de ti dage, som festugen strækker sig over, har overgået direktørens forventninger.

600 træer er blevet plantet på havnen i Aarhus som et indslag i festugen. Foto: Kio Jørgensen Ng - privat

- Festugen har været helt fantastisk, siger Rikke Øxner og fortsætter:

- Vi har haft utrolig mange glade mennesker rundt i byen, der har været interesseret i at lege og gå med på den præmis, vi har opstillet.

Allerede torsdag den 30. august lød det uofficielle åbningsskud, da Thomas Helmig flankeret af blandt andre sønnen, Hugo Helmig, aarhusdrengen Thøger Dixgaard, Lis Sørensen og Gnags gik på scenen.

Thomas Helmig og Sønnen Hugo Helmig til den folkelige åbning af Aarhus Festuge. Foto: Anita Graversen - Ritzau/Scanpix

Mere end 1000 arrangementer

Når den sidste begivenhed er slut søndag, har de ti dage budt på mere end 1000 arrangementer fordelt på over 100 forskellige scener og steder.

Læs også Kondomer med øjne: Sex & Samfund snakker prævention med unge

- Vi har haft rigtig mange anmelderroste arrangementer både teaterforestillinger, koncerter og begivenheder. Vi har også været begunstiget af rigtig, rigtig godt vejr, fortæller hun.

Der er endnu ikke nogle præcise tal på, hvor mange besøgende der har været til festugen. Men Rikke Øxner regner med omkring en halv million gæster.

01:59

VIDEO: 18 kunstnere folder sig ud på store træplader til Aarhus Festuge. En af dem er Martin Paaskesen, der fra den ene dag til den anden viede sig til kunsten. Se video fra den 3. september her.

Luk video