Konfessionarius har første arbejdsdag: Prædiker for dronningen i Aarhus

Kongehusets nye konfessionarius, Henrik Wigh-Poulsen, tiltræder jobbet med en påskegudstjeneste søndag klokken 10 i Aarhus Domkirke

Det er hverken i en jobportal på nettet eller i morgenavisernes søndagsudgaver, at stillingen som kongelig konfessionarius slås op.

I stedet sker det med en fortrolig henvendelse, og sådan én fik biskop i Aarhus Henrik Wigh-Poulsen, da han blev spurgt, om han ville beskikkes som kongehusets nye præst.

Søndag den 1. april tiltræder han, og netop den dato falder påskedag, hvor han skal prædike i Aarhus Domkirke.

- Det bliver min første dag i jobbet, så det passer jo vældig godt, siger han.

Domkirken er kongefamiliens sognekirke, når de i julen og til påske opholder sig på Marselisborg Slot. Og da dronningen tidligere år har været til stede i kirken påskedag, så sker det sandsynligvis også i år.

Ikke mere nervøs end normalt

Men da TV2 ØSTJYLLAND spurgte biskoppen for nylig, mente han ikke, at han vil være mere nervøs end normalt, når gudstjenesten starter søndag.

quote Jeg er altid en lille smule nervøs, når jeg skal have en gudstjeneste. Det skal man være. Jeg vil blive ked af det den dag, hvor jeg ikke mærker nervøsiteten. Så vil jeg sørge for at den kommer i hvert fald.

Henrik Wigh-Poulsen, kongelig konfessionarius

- Jeg tænker ikke over det. Jeg er altid en lille smule nervøs, når jeg skal have en gudstjeneste. Det skal man være. Jeg vil blive ked af det den dag, hvor jeg ikke mærker nervøsiteten. Så vil jeg sørge for at den kommer i hvert fald. Men sådan en påskegudstjeneste i Domkirken er jo en fantastisk gudstjeneste med musik og sang og fantastiske tekster og så har man forhåbentlig også lavet en god prædiken, sagde Henrik Wigh-Poulsen fredag til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er langt fra første gang, de to mødes. Dronningen har været til flere gudstjenester i domkirken, siden Henrik Wigh-Poulsen tiltrådte som biskop i 2015.

- Jeg har også mødt dronningen i andre sammenhænge, når hun har besøgt Østjylland, ligesom jeg har haft en enkelt ansættelsessamtale.

Men hovedsageligt har han brugt forberedelsestiden på at blive klogere på familien. Især på de tanker og overvejelser, der rører sig i dronningen. Her har Jens Andersens biografi "M - 40 år på tronen" givet en forståelse både for personen og for det embede, hun bestrider.

- Blandt andet har det slået mig, hvor dygtigt dronningen evner at fornemme den tid, hun lever i og samtidig kunne formulere en kritik af den.

- Det kræver indsigt, men også et mod til at sige nogle ting uden at sige alt for meget. Det er hun ferm til.

Fik abonnement på Billed-Bladet

Med til den nye titel hører også at følge med i de begivenheder, som familien deltager i til daglig.

Da kollegaerne på Stiftskontoret i Aarhus hørte nyheden om biskoppens nye arbejde, så ville de også hjælpe lidt til. De gav ham derfor et abonnement på et helt særligt blad.

- Det var for sjov. Det var på stiftskontoret, der synes de, at så måtte de gøre lidt for, at jeg fik en lidt større viden om kongehuset, og så gav de mig et abonnement på Billed-Bladet. Jeg tror mest, at det er dem selv, der læser i det, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Bliver kongehusets sjælesørger

Konfessionarius betyder skriftefader på latin, og det indebærer, at Henrik Wigh-Poulsen foruden at bistå kongehuset ved gudstjeneste, barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelse, skal fungere som sjælesørger.

Eller, som han selv formulerer det, så skal han som enhver anden præst stå til rådighed for sin menighed.

- I den kirkelige jargon siger vi, at man bliver kaldet, og jeg ser det sådan, at jeg er blevet kaldet af kongehuset. Det er til mig, man kan komme, når man har brug for en præst.

- Hvis man er ked af det, har noget man gerne vil diskutere, eller hvis man bare gerne vil have en samtale.

BLÅ BOG: Kongehusets nye konfessionarius

VIDEO: Henrik Wigh-Poulsen blev viet som biskop i forbindelse med en ceremoni i Aarhus Domkirke i 2015.