Kommunen tog Kirstens faldalarm: - Det er frygteligt for mig

Fredag fik Kirsten Engelund besøg af kommunen, som tog hendes faldalarm tilbage. Nu sidder hun med en følelse af utryghed i sit eget hjem.

Det er slut med at gå tur i haven og nyde blomsterne for 89-årige Kirsten Engelund fra Brabrand. 

Torsdag fik hun besked fra kommunen om, at hun ikke længere var berettiget til at have sin faldalarm. 

Kirsten Engelund kan ikke forstå, hvorfor kommunen tager faldalarmen fra hende.
Kirsten Engelund kan ikke forstå, hvorfor kommunen tager faldalarmen fra hende.

Allerede dagen efter fik hun besøg, og den livline, hun bar om halsen - der kunne give besked, hvis uheldet var ude - blev taget fra hende.

- Jeg har jo ingen til at passe på mig. Så det er frygteligt for mig. Jeg tør ikke engang gå ud og plukke en buket blomster, siger Kirsten Engelund til TV2 ØSTJYLLAND.  

Ikke egnet til en alarm

Hun bor alene i sit hus i Brabrand og er meget dårligt seende. Derudover går hun også dårligt, så det kommer bag på hende, at alarmen skulle tages fra hende. 

- Jeg ringede i går til kommunen og spurgte, om det kunne passe, at de ville fratage mig den, og de sagde: Jo, det kunne godt passe, siger Kirsten Engelund. 

Aarhus Kommune vedtog i foråret, at de omkring 2000 personer med en faldalarm skulle igennem en individuel vurdering for at se, om de stadig var egnet til en alarm. 

- Kommunen siger jo, at jeg ikke er faldet de sidste fire år, siger Kirsten Engelund, der gerne vil vide, hvad kommunen ellers bygger vurderingen på. 

For da Kirsten Engelund spurgte sin veninde, om de også havde taget hendes faldalarm, var det ikke tilfældet. 

- Min veninde er meget frisk og har et godt syn. Det kan ikke være rigtigt, at jeg er svagere, end hun er, og så skal den fratages mig, siger Kirsten Engelund. 

Faldt i haven

Den 89-årige føler, at beslutningen virker tilfældig, og at hendes frihed er blevet begrænset.

- Jeg vil ikke sige, at jeg som person er særlig bange, men jeg går ikke ud i haven nu, for jeg ved, at der ville jeg være bange, siger hun.

Og frygten for at bevæge sig ud i haven er ikke ubegrundet. For fem år siden faldt hun og havde ikke sin faldalarm på sig. 

- Jeg måtte møve mig hen til huset, og der er grus i min have, så det gjorde rigtig ondt i knæene, og det tog mig halvanden time at komme derhen, fortæller Kirsten Engelund. 

Fakta om fald

Er der sket en fejl?

Formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune mener, at hvis der skulle være sket en fejl i forbindelse med Kirsten Engelunds sag, så skal den tages op igen.

- Det er da rigtig vigtigt, at hun har sin frihed. Jeg tænker måske, at det var noget, der skulle kigges på igen. For det er da også godt, at man kan blive boende hjemme så lang tid som muligt, og så kan man sige, at et nødkald er en lille investering i forhold til at skulle på plejehjem, siger Anette Poulsen (S).

Hun fortæller, at Aarhus Kommune tidligere har haft både faldkald og et nødkald, og nu vil de kun have det lovpligtige nødkald. 

Ved nødkaldet skal man selv trykke på en knap, hvor faldalarmen aktiveres automatisk, når man falder, og der tilkaldes hjælp. Ifølge formanden var der mange falske alarmer i forbindelse med faldkaldene, som tog tid fra andre opgaver.

Som det ser ud nu har Kirsten Engelund ingen af delene. Kommunen foreslår, at hun får et nødkald via sin mobil, men den er ifølge den 89-årige for tung til at gå rundt med om halsen, som hun gjorde med den gamle faldalarm.

Hun føler sig meget utryg uden, og hun overvejer derfor, om hun vil blive boende.

- Jeg tør sgu næsten ikke gå uden for en dør, siger Kirsten Engelund.