Kommunen indsætter gadebus for socialt udsatte

Inden for en uge indsættes en gadebus, der skal være et mobilt værested for misbrugere og tilbyde kørsel fra Klostertorvet til Nåleparken

Klostertorvet er et af byens mest centrale og befærdede torve. I årevis har hjemløse og misbrugere holdt til på torvet.

Situationen på og omkring Klostertorvet har udviklet sig til et niveau, der kalder på ekstraordinær, hurtig handling. Sådan lyder det fra Aarhus Kommune.

Derfor har rådmændene Thomas Medom og Kristian Würtz nu aftalt en række tiltag, som på den korte bane skal aflaste området omkring torvet.

- Det er åbenlyst, at situationen på Klostertorvet er uværdig for de socialt udsatte og uholdbar for de borgere, der bor, færdes og driver forretning i området. Det kalder på, at vi handler hurtigt og konsekvent, siger rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Thomas Medom i en pressemeddelese. 

Læs også Bænke til socialt udsatte skal gøre op med uro ved Klostertorv

Derfor indsætter kommunen nu en gadebus, som skal være et mobilt værested for byens mest udsatte. Bussen skal drives i samarbejde med Kirkens Korshær og skal forsøge at lette presset på Klostertorvet.

- De udsatte skal ikke smides ud af byen, men vi skal motivere dem til at bruge hellestederne, Nåleparken og de andre tilbud i hovedsagelig Sydhavnen. Her kan en gadebus med være en del af løsningen. Historikken viser, at der ikke er nogle lette løsninger eller garantier, når det gælder Klostertorvet, men det skal ikke afholde os fra at prøve nye tiltag, siger Thomas Medom. 

Får udleveret kanyler

Gadebussen vil være bemandet med en sygeplejerske og en gademedarbejder skal tilbyde misbrugerne omsorg og understøtte, at de i højere grad bruger Nåleparken i Sydhavnen. Misbrugerne kan få udleveret kanyler, men gadebussen må ikke bruges til stofindtagelse.

Læs også Alternativ ambulance hjælper hjemløse og psykisk syge

- Vi løser ikke alle problemer med et snuptag, men vi opruster den samlede indsats, både fra Teknik og Miljø og fra Socialforvaltningen, med det formål, at vi ser en hurtig bedring. Samtidig har politiet skærpet indsatsen i området med flere bøder og konfiskation af stoffer. De går målrettet efter pusherne, og det er en afgørende brik for at genskabe roen, siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz.

Klostertorvet er et af byens mest centrale og befærdede torve.