Kommune: Ressourceforløb er billigere end førtidspension

Der er en økonomisk gevinst for Aarhus Kommune, hvis de sender borgere i ressourceforløb frem for på førtidspension. Beskæftigelseschef afviser dog, at økonomi har betydning for, hvem der sendes i forløb.

Er det pengene værd, når kommunen investerer i ressourceforløb?

Det vil Enhedslisten i Aarhus Kommune vide. Derfor har de spurgt forvaltningen, om økonomi prioriteres over menneskelige hensyn.

TV2 ØSTJYLLAND har de seneste måneder fortalt om flere østjyder, der har været gennem årelange ressourceforløb, før de fik tildelt førtidspension.

Det har fået byrådsmedlem Solveig Munk fra Enhedslisten til at undre sig over området.

- Er det en investering, der kan betale sig både menneskeligt og økonomisk, spørger Solveig Munk.

Byrådsmedlem i Aarhus for Enhedslisten Solveig Munk er skeptisk over for ordningen med ressourceforløb.
Byrådsmedlem i Aarhus for Enhedslisten Solveig Munk er skeptisk over for ordningen med ressourceforløb.

Penge at spare

Faktisk er der en økonomisk gevinst, fremgår det af svaret til Enhedslisten fra Aarhus Kommune.

Kommunen vurderer, at den kommunale udgift til borgere i ressourceforløb årligt er cirka 149.000 kroner, mens den er 185.000 kroner for førtidspension.

Det er altså 36.000 kroner billigere for kommunen at sende borgere i ressourceforløb frem for på førtidspension.

Aarhus Kommunes beskæftigelseschef afviser dog, at borgere sendes i ressourceforløb for at spare penge.

- Det er et klart nej. Pengesiden er ikke det centrale her. Når man får tildelt et ressourceforløb, så er det en faglig vurdering ud fra borgerens behov, siger Vibeke Jensen, beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND.

Venter på politiske forhandlinger

Samtidig viser kommunens tal, at 60 procent af dem, der fra 2013 til 2021 afsluttede et ressourceforløb, blot en måned efter afsluttet forløb alligevel endte på førtidspension.

Beskæftigelseschefen erkender, at det kan give anledning til at tro, at nogle sendes i ressourceforløb, selv om de burde have fået tildelt førtidspension.

- Men jeg vil sende spørgsmålet videre til de politiske forhandlinger. Jeg er helt sikker på, at der kommer revisioner af det her område. Vi har en lovgivning, der gør, at forløbene ofte bliver lange, siger Vibeke Jensen i et skriftligt svar.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har varslet om beskæftigelsespolitikken til efteråret.

Vil genoverveje ressourceforløb

Ifølge Tanja Dall, postdoc på Institut for sociologi og socialt arbejde, Aalborg Universitet, er der borgere, der fastholdes i ressourceforløb længere end de burde.

- Vi ved i hvert fald at der er borgere, der ender i ressourceforløb, hvor man godt tidligere i processen kunne have set, at der ikke var nogen realistiske udviklingsmuligheder, siger Tanja Dall.

Hun er dog forbeholden over for at konkludere hårdt på tallene fra Aarhus Kommune.

- Vi kan hverken sige, at de økonomiske rammer har en betydning, eller at de ikke har det. Man kan sige, at selv hvis de her økonomiske forhold har betydning, har de det i samspil med andre faktorer, som lovgivningen kræver, skal være på plads, siger Tanja Dall.

Solveig Munk er dog skeptisk.

- Er det ressourceforløbene, der gør folk så syge, at de så bliver berettiget til en førtidspension. Det er da en lidt uhyggelig tanke. Jeg er slet ikke sikker på, at ressourceforløb er en god idé. Det kan være, man skal have det afskaffet, siger byrådsmedlemmet fra Enhedslisten.