Kommune i gavehumør: Hvad vil du bruge fire millioner på?

Beboerne skal selv være med til at fordele fire millioner kroner i Aarhus Kommunes lokalområder.

En legeplads, shelter eller en ny fodboldbane? 

Mangler dit lokalsamfund i Aarhus Kommune noget af det, kan der nu søges om af få fingre i en del af kommunens såkaldte deltagerbudget, der udmøntes frem mod 2024.

- Det giver stærke lokalområder med engagement og medborgerskab, når man selv har mulighed for at være med til at bestemme, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

Hvad er et deltagerbudget?

Og selvom navnet klinger en smule kedeligt har de seneste otte års test af deltagerbudgetterne og evalueringerne vist, at det styrker demokratiforståelsen, skaber lokale løsninger på lokale behov og ikke mindst bringer borgere og kommune tættere sammen om de lokale indsatser, når pengene og beslutningerne flyttes ud fra rådhuset.

Værested og kunstgræsbane

I Tranbjerg syd for Aarhus har man tidligere fået en bid af kagen, og beboerne var i 2020 med til at stemme om, hvilke af 12 borgerforslag der skulle have.

Her fik blandt andet et værested for unge og en ny kunstgræsbane støtte. I alt blev projekterne i Tranbjerg støttet med 320.000 kroner. 

Helle Søby Degn er projektleder for borgergruppen i Tranbjerg og var med til at få støtte til et værested i skoven.
Helle Søby Degn er projektleder for borgergruppen i Tranbjerg og var med til at få støtte til et værested i skoven.

Aarhus Kommune vil tage udgangspunkt i Oplandsudvalgets anbefalinger, hvor der blandt andet er fokus på, at ideerne kan udnytter potentialet på tværs af lokalområder med eksempelvis cykelstier eller mødesteder.


Se et tv-indslag fra 2020 her: 

I Aarhus Kommune ønsker byrådspolitikerne at styrke lokaldemokratiet ved at flytte beslutninger fra rådhuset ud til de lokalsamfund, hvor pengene skal bruges. Noget de kalder deltagerbudgetter.