Kom med indenfor: Aarhus har fået et helt særligt toilet

Et nyt handicaptoilet med en helt målrettet indretning er åbnet ved Tangkrogen.

Aarhus har fået Danmarks første særligt tilpassede handicaptoilet.

Det kaldes Spaces og er netop blevet indviet ved Tangkrogen og har blandt andet lift, hævesænketoilet og justerbar håndvask.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) og direktør for Dansk Handicap Forbund Jens Bouet indviede toilettet. Det er både indrettet, så mennesker med bevægelseshandicap har mulighed for at gå på toilettet eller blive skiftet. 

handicaptoilet2
Foto: Aarhus Kommune

- Det er et eksempel til efterfølgelse for landets kommuner og Vejdirektoratet. Med ganske få tilpasninger kan rum som Spaces erstatte handicaptoiletter, som vi kender dem og blive rum, der ikke bare overholder gældende direktiver, men som også løser svært handicappedes helt basale behov, siger direktøren i en pressemeddelelse.


Det vurderes, at op mod 270.000 danskere er ramt af et så omfattende fysisk handicap, at de eksisterende handicaptoiletter ikke imødekommer deres behov. 

Adgang med app

Adgangen styres af en app, der sikrer, at det kun er relevante brugere og eventuelle hjælpere, der har adgang.

- Først og fremmest er det her en glædelig dag for brugerne, men det er også et glædeligt eksempel på, at et konstruktivt samarbejde mellem leverandør, organisationer og kommune kan føre til merværdi og værdighed for borgerne, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse. 

handicaptoilet
Foto: Aarhus Kommune

Det nye toilet er i første omgang et pilotprojekt, som der efterfølgende skal evalueres på. 

Det er blevet en realitet udviklet i samarbejde mellem blandt andre Dansk Handicap Forbund, Aarhus Kommune og Pressalit.

Sådan får man adgang:

Handicaptoilet
Foto: Aarhus Kommune