Købmand genåbner: Det er kun tosser, der gør sådan noget

- Det her skal bygges op sådan, at købmanden bliver et samlingssted herude

1 af 2

I april i år måtte endnu en landsby vinke farvel til lokale indkøbsmuligheder.

Det var da LokalBrugsen i Spørring mellem Aarhus og Randers måtte dreje nøglen om efter længere tids faldende omsætning.

Første december tager en ny købmand så chancen.

- Hvis man ikke tør satse noget, kommer man jo aldrig nogen vegne, siger Søren Søndergaard, der springer ud som købmand. Denne gang i form af en Din Købmand.

Læs også Endnu en landsby må vinke farvel til den lokale butik

Han har boet i Spørring i to år og havnede der ved lidt af et tilfælde.

- Vi boede i Viby. Men min kone er fra Somalia og kristen. Derfor var der mange, der ikke var så vilde med hende. De skar hendes indkøbsposer op, når hun var ude at handle. Det gad vi ikke, så vi kiggede efter noget udenfor byen, siger Søren Søndergaard.

Indtil for nylig arbejdede han med at sælge søm, skruer og byggematerialer i Silvan. Det job har han sagt op.

- Da LokalBrugsen lukkede, satte borgerforeningen nogle ting i gang, og Dagrofa kiggede på regnskaberne for at se, om det var bæredygtigt. Så begyndte de at lede efter en købmand. Det blev så mig. Vi har oprettet et aps og samlet 300.000 kroner ind, og så håber vi, at befolkningen i Spørring bakker op, siger Søren Søndergaard.

Han er klar over, at jobskiftet kommer til at kræve adskillige ekstra arbejdstimer for, at det skal lykkes. 

- Vi har talt en delt om det, før vi sagde ja. Det her skal bygges op sådan, at købmanden bliver et samlingssted herude. For eksempel ved at folk mailer en indkøbsliste på forhånd, så de slipper for at gå rundt i butikken med trætte børn på vej hjem fra arbejde og daginstitution. Her kan de bare gå ind og hente og betale de pakkede poser, siger Søren Søndergaard.

Læs også Købmand fejrede jubilæum med kameler

Hans endnu ikke helt lovformelige kone - Leyla - har også sagt sit job som køkkenassistent op for at arbejde med købmandsprojektet på fuld tid.

- Hun er også døv, så vi skal nok have en tolk på i starten. Men hun er rimelig god til mundaflæsning, og hun synes, at det er fedt, at folk er nysgerrige og interesserede. Det skal vi da også lave lidt sjovt ud af. Hun kom hertil for 16-17 år siden som flygtning, og hun synes også, at vi trænger til noget sjov, siger Søren Søndergaard, der i øjeblikket har så travlt med at klargøre butikken, at han ikke har nået at savne søm og skruer.

- Men jeg kommer nok til at savne kollegerne. De grinte lidt af, at jeg skulle være købmand. De synes kun, at det er tosser, der gør sådan noget, men det skal prøves, siger Søren Søndergaard.

Og lykkes det at få butikken op at stå med en ordentlig omsætning, kan Leyla forvente at blive inviteret en tur med over på den anden side af gaden. Her ligger nemlig byens kirke.

02:05

I april lukkede den tidligere brugs i Spørring til stor ærgrelse for indehaveren og borgerne. 

Luk video