Knud elsker busser: Kører frivilligt 54 timer om ugen

Knud Christian Adelfred kører i bus 54 timer om ugen – helt frivilligt. Han er autist, elsker præcisionen i køreplanen og kan ruterne på samtlige bybusser i Aarhus

01:25

Smilet er stort, når Knud Christian Adelfred sidder i bussædet.

Hvis du jævnligt kører bus i Aarhus, har du sikkert mødt ham – måske endda både morgen og aften samme dag.

Knud Christian Adelfred er Danmarks måske største busfan. Han tilbringer gerne op til 54 timer om ugen på bussædet - helt frivilligt.

Jeg har 200 billeder af busser og letbaner på min iPad.

Knud Christian Adelfred, Busentusiast

Han er autist og elsker præcisionen i køreplanen og de mange tal og vognnumre.

- Jeg har 200 billeder af busser og letbaner på min iPad. Der kan jeg se linjer, nummerplader og vognnumre, siger Knud Christian Adelfred stolt, når man spørger ind til samlingen derhjemme.

Læs også Thomas og Lars har fået bus fra 1988: Nu sætter de den i stand

Her har Knud også små legetøjsbusser, der på en grå decemberdag bliver brugt på gulvet hjemme i lejligheden i Elev.

Her bor Knud på et bosted – eller bor er måske for meget sagt. For når Knud ikke er i skole, er han ude at køre i bus. Han er næsten kun i lejligheden, når mørket falder på, og den sidste bybus 16 har rundet stoppet i Elev for sidste gang klokken 21:15.

Faste pladser

Når Knud stiger på bussen falder blikket hurtigt på det forreste sæde. Det er yndlingspladsen, hvorfra han har det store overblik.

- Så kan jeg se, hvad chaufføren laver, når han klikker på knapperne for at åbne og lukke dørene, siger Knud Christian Adelfred.

På forsædet er blikket rettet mod buschaufføren, der i et flot tempo åbner og lukker dørene, samtidig med at køreplanen skal overholdes.

Men der er også mange andre fordele ved at sidde så tæt på chaufførerne.

- De er meget søde nogle af dem. Der er nogle, der kan snakke med mig i en time eller sådan noget, når jeg kører, siger Knud Christian Adelfred.

Læs også Kinesiske byer kæmper om at lave tro kopi af Randers

Hvis det forreste sæde er optaget, venter Knud Christian Adelfred gerne. Så er den faste plads midt i bussen, hvorfra han kan spotte, når der igen er plads oppe foran.

Knud Christian Adelfred hjælper gerne dig på vej, hvis du en dag er faret vild i køreplanen. Han kan nemlig alle ruter for bybusserne i Aarhus - på minuttet.

Læs også VIDEO: Lisbeth og indkøbsvognen fik ét minut til at tømme Brugsen

Busgaden er det fedeste

Når han ikke sidder i bussen, kan man oftest finde ham i Busgaden i Aarhus. Her sidder han også flere timer i ugen for at nyde synet af gule bybusser, der tonser forbi for at nå tidsplanen.

- Nogle gange spiser jeg også popcorn og drikker sodavand, siger Knud Christian Adelfred med et stort smil på læben.

Knud har også sin faste stamplads i Busgaden, hvorfra han nyder synet af punktlige bybusser, der farer forbi.

Selvom Knud har brugt det meste af dagen sammen med os fra TV2 ØSTJYLLAND, står det stadig klart, hvad han skal resten af dagen.

- Jeg skal ud at køre i bus i seks timer og et kvarter.