Knivdræbt medarbejder fra bosted bisat i Aarhus: - Vi håber, han bliver den sidste

29-årige Yamma Ahmadzei blev dræbt, da han var på arbejde på et bosted for voksne. Familien mener, at politikerne har et ansvar.

- Vi har haft følelserne uden på tøjet. Der er blevet grædt, råbt og skreget – især råbt: ”Hvorfor?”

Sådan lyder det fra Ahmad Walid Rashidi til TV2 ØSTJYLLAND. Han er talsmand for familien og pårørende til 29-årige Yamma Ahmadzei.

Den 30. december blev han fundet livløs på vejen foran bostedet for voksne, Ørbækskilde, i Fårevejle på Sjælland, hvor han var ansat. Han blev stukket ihjel af en 19-årig beboer.

Oprindeligt kommer han fra Aarhus, og derfor blev han fredag bisat under en muslimsk bisættelse på Vestre Kirkegård i Aarhus foran 50 familie og venner.

- Det har været en ekstrem sørgelig og svær dag for familien. Jeg tror, det har været en af de mørkeste dage for familien, og det siger meget, når de er flygtet fra Afghanistan hertil, siger Ahmad Walid Rashidi.

Sjette drab på bosted på otte år

Familien har ifølge deres talsmand accepteret, at deres søn og bror ikke banker på deres dør igen. Men de føler, at bostedet og politikerne fralægger sig ansvaret.

- Dét, familien har intentioner om, er at komme til bunds og få ansvaret placeret. Det er ikke kun et spørgsmål om en psykisk syg 19-årig. Den strukturelle placering af ansvaret står og mangler, siger familiens talsmand og tilføjer:

- Familien håber, at hans liv ikke går til spilde, og det gør det, hvis det her gentager sig. Vi håber, det bliver den sidste gang.

Knivdrabet på den 29-årige socialpædagog er det sjette drab på et bosted i socialpsykiatrien siden 2012.

Var alene på arbejde

Ifølge en redegørelse, som DR har fået aktindsigt i, havde den 19-årige beboer i timerne op til drabet været meget vred, væltet møbler og havde opført sig aggressivt.

Men det var ikke usædvanligt for beboeren, så der blev ikke taget særlige foranstaltninger, og derfor var Yamma Ahmadzei alene på afdelingen med den 19-årige og tre andre beboere.

Få timer efter drabet gav Arbejdstilsynet bostedet Ørbækskilde to strakspåbud om dels at undgå knive og andre genstande, der kan misbruges som våben, og dels at medarbejdere ikke må arbejde alene, hvis der er risiko for vold fra beboere.

Statsminister føler med familien

Den tragiske hændelse har også fået politisk opmærksomhed fra flere kanter.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skrev på sin Facebook nytårsaftensdag, at man ikke skal miste livet ved at gå på arbejde.

- Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund. Det er desværre ikke første gang, det sker. Vi skal blive bedre til at passe på de ansatte, skrev hun.

Også Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), kommenterer på Facebook det tragiske knivdrab og efterlyser en bedre psykiatri.

- En ufattelig tragedie, at en medarbejder mister livet på et privat bosted i Odsherred. Nu må der skrides ind og lovgives så psykisk syge og farlige patienter ikke udskrives fra psykiatrien til opholds- og bosteder. Det handler om sengepladser og en tilgang i psykiatrien, hvor patienterne udskrives når de er raske, fremfor hurtigst muligt, skriver han.

Den 19-årige beboer er varetægtsfængslet i surrogat, sigtet for drabet på den 29-årige ansatte.


Skærmbillede 2021-01-21 kl. 17.47.44

playAarhus Universitetshospital laver forsøg med hjemme-coronatest

20210121-172854-L-1920x1280we

playTestcenter åbner i storcenter

20200122-140314-L-1920x1227we

Vind og regn aftager og giver plads til solrig weekend

20210103-115944-L-1920x1277we

Mangel på corona-vaccine: Borgere vil få aflyst deres tider

jesper

play Aktører mangler nuancer i brændeovns-debatten: Nu er et nyt forskningsprojekt på vej

Skærmbillede 2021-01-21 kl. 21.05.06

play Uenighed om regeringens kritik af langsomme lyntest: - Det er svært at gøre det hurtigere, end vi allerede gør