Klar til udendørs aflevering? Nu indfører skoler og børnehaver coronatiltag

Udendørs aflevering af børnene og adskillelse mellem børnehavestuer og skoleklasser bliver realiteten, når Aarhus Kommune fra i dag indfører coronatiltag.

Tirsdag passerede Aarhus Kommune den såkaldte incidensgrænse på 400 smittetilfælde med corona pr. 100.000 indbyggere. Helt præcis blev incidenstallet opgjort til 401.

Det betyder, at kommunen i dag skrider til handling.

Til TV2 ØSTJYLLAND oplyser Martin Østergaard Christensen, direktør for Børn og Unge, onsdag morgen, at der er en række krav til børne- og ungeområdet som følge af incidenstallet.

- Og dem implementerer vi selvfølgelig. Der er teamsmøder i dag med alle skoleledere og dagtilbudsledere, hvor vi forklarer, hvilke handlinger der skal og kan foretages, skriver Martin Østergaard Christensen onsdag morgen i en sms.

Op ad formiddagen bekræfter May-Britt Kullberg, chef for Sundhed og Trivsel, Børn og Unge, at det er hele pakken af coronaanbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, som bliver indført.

 - Vi tager jo de skærpede tiltag, som Sundhedsstyrelsen har sendt til os. Dem prøver vi at imødekommende. Vi skal gøre det, vi kan, siger May-Britt Kullberg og fortsætter:

- Vi håber, at vi kommer gennem vinteren uden for meget smitte, og at vi med tiltagene kan hjælpe med at holde smitten nede.

Aflevering ved lågen

I forhold til, hvilke tiltag, der bliver tale om, henviser børn- og ungedirektøren til de officielle anbefalinger fra Nationalt Kommunikationspartnerskab, de danske myndigheders fælles kommunikationsindsats i forbindelse med covid-19.

Anbefalingerne er oplistet på coronasmitte.dk, og her indgår blandt andet en opfordring til, at daginstitutionsbørn så vidt muligt afleveres og afhentes udendørs, ligesom børnene helst kun skal opholde sig på egen stue og ikke blandes med børn fra andre stuer.

Det betyder altså, at på en dag, hvor sneen daler i Østjylland, kan forældrene fra i morgen eller snarest, når institutionerne er klar til det, se frem til at skulle aflevere deres børnene udenfor. 

- Der er rigtig meget af det her, som skolerne og daginstitutionerne også gjorde sidste år, men det er klart, at sidste år havde de længere tid til at forberede sig. Nu er det kommet lidt hurtigere, siger May-Britt Kullberg, der onsdag har travlt med at vejlede skole- og institutionslederne i, hvordan anbefalingerne omsættes i praksis.

På samme måde skal både undervisning og frikvarter i skolerne gerne foregå inden for de faste stamklasser, og i SFO'er skal børnene også helst være samlet i faste grupper.

quote Skoler ringer og spørger, om de skal aflyse, og det skal de jo.

May-Britt Kullberg, chef for Sundhed og Trivsel, Aarhus Kommune

Der er dog enkelte undtagelser, forklarer sundhedschefen.

- Har vi valghold på udskolingen, må ikke skille dem ad, hvis vi ikke kan det i forhold til at gennemføre undervisningen.

Anbefalinger til tiltag ved høj lokal smitte

Kram en klassekammerat

Desuden opfordrer myndighederne til at både ansatte og elever fra 1. klasse, som ikke er vaccineret eller smittet inden for de seneste seks måneder, testes to gange ugentligt. 

Sociale arrangementer bør også holdes inden for stamklasserne, ligesom ansatte og forældre og ansatte imellem bør holde afstand.

Det betyder også, at udsigten til julehygge på skolerne kommer under pres.

- Skoler ringer og spørger, om de skal aflyse, og det skal de jo. Det betyder for eksempel, at nogle har aflyst deres julemarkeder, fordi man ikke må holde sociale arrangementer på tværs af klasser, fortæller May-Britt Kullberg.

Børnene må dog gerne give hinanden en krammer, for afstandsanbefalingen gælder ikke for elever og mellem elever og ansatte, fremgår det af de officielle anbefalinger.

Der er 45 skoler og to specialskoler i Aarhus Kommune, og langt de fleste har også SFO-ordning, oplyser kommunen. Desuden er der 65 dagtilbud med i alt 322 afdelinger.