Kirkegård ved psykiatrisk hospital fjernes: - Det er vemodigt

Kirkegården ved det psykiatriske hospital i Risskov er ved at blive fjernet. I fremtiden skal der være boliger på grunden

01:29

Igennem mere end 100 år blev 2.147 personer begravet på kirkegården ved det psykiatriske hospital i Risskov, men nu er det slut.

Fredag startede arbejdet med at fjerne den gamle kirkegård. Grunden er nemlig blevet solgt. Der skal i fremtiden være boliger.

- Det er selvfølgelig vemodigt, og det er mærkeligt at stå her på en af de første, i hvert fald noget der minder om, forårsdage og se kirkegården blive nedlagt, siger informationsmedarbejder ved Ovartaci Museet Eddie Danielsen. 

Læs også Farvel til de sindssyges kirkegård: Ane forsøgte at kvæle folk med sit forklæde

Lukningen af kirkegården er første skridt i forandringen af området. det psykiatriske hospital i Risskov lukker helt ned, når det nye psykiatriske hospital i Risskov formentlig står klar i 2019

- Ikke respektløst

I Region Midtjylland ser man ikke noget i vejen med at lukke kirkegården ned og flytte den. Det har altid været en del af udviklingen, lyder det.

- Jeg mener ikke, at det er respektløst. Vi har i alle tider i Danmark rykket rundt på vores byer, og vi har også rykket rundt på vores kirkegårde, og mange steder i Danmark, der ligger der faktisk byer oven på kirkegårde, og det kommer der også til her, siger servicechef for psykiatrien i Region Midtjylland Niels Aller.

Det er en gruppe af investorer, der både bygger det nye hospital i Skejby og som køber bygningerne og jorden i Risskov. 

02:11

VIDEO: Kirkegården ved det psykiatriske hospital i Risskov har en lang historie. Se mere her. 

Luk video

De gamle hovedbygninger bliver bevaret, og samtidig skal der opføres en række boliger i området, som i fremtiden kommer til at hedde Bindesbøll-byen.

- Nu er hospitalets tid her på stedet ovre, og jorden her har en værdi, som ved at hospitalet indgår i økonomien til det nye sygehus, medvirker til at finansiere det, som skal være fremtidens psykiatri, siger Niels Aller.

Laver mindelund

 I stedet for den gamle kirkegård bliver der anlagt en mindelund i parken, hvor de jordiske rester fra den nedlagte kirkegård bliver begravet.

235 bevaringsværdige gravsten bestående af cement- og marmorplader bliver lagt ovenpå. Arbejdet med den nye mindelund forventes at begynde i andet halvår af 2018.  

Gå selv på opdagelse på kirkegården

Du kan klikke på de runde ikoner og læse om nogle af de begravede personer.