Kinesisk hær har indtaget Aarhus

I dag åbner udstillingen om Kinas første kejser på Moesgaard Museum

01:16

1 af 2

Det var en stolt museumsdirektør. der denne eftermiddag var vært ved indvielsen af den nye særudstilling på Moesgaard Museum i Aarhus.

Udstillingen 'Den første kejser - Kinas terrakottahær' er blevet til med venlig assistance fra kulturinstitutioner i Kina, som har udlånt 11 af de kostbare terrakottafigurer.

Se også: Prins Henrik åbner udstilling

Figurerne dukkede i 1974 op i det gravkammer, som den første kinesiske kejser, Qin Shihuangdi, lå begravet i og tæller i alt omkring 8.000 krigere, embedsmænd og heste.

Nu har figurerne taget hele vejen fra Kina til Aarhus, hvor de fra i dag kan opleves på Moesgaard Museum.

Ifølge museumsdirektør Jan Skamby får de besøgende en helt unik mulighed for at komme tæt på de mere end 2.000 år gamle terrakottakrigere.

Takket være en række andre sikkerhedsforanstaltninger, har museet fået lov til at udstille figurerne uden, at de skal være beskyttet af glasmontre:

- Man står helt tæt på dem uden, at der sker noget. Det er fænomenalt godt, siger Jan Skamby til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Første gang han oplevede terrakottahæren var i 2007 på British Museum i London, hvor der var en lignende udstilling:

- Lige siden har jeg haft lyst til at lave den, fortæller han.

Udstillingen blev åbnet klokken 14.30 her til eftermiddag med deltagelse af blandt andet regentparret, inden den åbnede for offentligheden klokken 17.

'Den første kejser - Kinas terrakottahær' kan opleves på Moesgaard Museum fra i dag og frem til den 30. september 2015.

Du kan få et smugkig på udstillingen i videoen øverst i artiklen, hvor museumsdirektør Jan Skamby fortæller om, hvordan den er kommet i stand.