Ketchupeffekt skaber ventetid på pas

Højsæson for at få lavet nyt pas falder i år sammen med alle dem, der har udskudt at få lavet nyt pas i løbet af de sidste to år, hvor man ikke på samme måde kunne rejse.

Har du ligesom mange andre brug for et nyt pas, må du væbne dig med tålmodighed.

Lige nu er der nemlig lang ventetid, hvis man skal have en tid til at få lavet et nyt pas på bibliotekerne i Aarhus Kommune.

I øjeblikket kan man tidligst komme til på et af bibliotekerne i Kommunen den 15. juni.

- Vi er i pas-højsæsonen nu, men der er også et efterslæb på 10.000 personer, der under normale omstændigheder ville have bestilt nyt pas inden for de sidste to år, men de kommer først nu, siger Lene Hartvig Danielsen, der er chef for Borgerservice i Aarhus Kommune.

quote Jeg vil opfordre aarhusianerne til at bestille tid til at få lavet det pas nu

Lene Hartvig Danielsen, chef for Borgerservice i Aarhus Kommune

Hun beskriver det som en ketchupeffekt, der rammer netop nu, fordi det er den første sommerferie i to år, hvor man rigtig kan komme ud at rejse.

- Medarbejderne løber rigtig stærkt lige nu, men vi prioriterer rigtig højt også at have tider til at lave pas frem mod sommerferien, fortæller Lene Hartvig Danielsen

Ifølge hende bliver der alene på DOKK1 lagt 900-1000 tider ud om ugen til ekspeditioner af pas.

- Jeg vil opfordre aarhusianerne til at bestille tid til at få lavet det pas nu, fortsætter hun.

Hun fortæller også, at det er en generel udfordring i hele Danmark, at der netop nu er ekstra ventetid på at få lavet nyt pas.

Men ifølge Lene Hartvig Danielsen, er der dog ikke er grund til bekymring, hvis man ikke har fået bestilt tid til at få lavet nyt pas.

- Der er ingen grund til panik, for det tager stadig omkring 14 hverdage at få lavet et nyt pas, siger hun.

Desuden vil der alle lørdage i juni være åbent for Borgerservice på DOKK1, hvor det blandt andet vil være muligt at få lavet nyt pas eller at få hjælp til MitID.

Stadig mulighed for hasteløsninger

Er man så sent ude med at bestille et nyt pas, at man ikke kan nå at modtage passet, før man skal ud at rejse, er der stadig andre muligheder, man kan tage i brug.

Lene Hartvig Danielsen fortæller, at man kan få forlænget gyldigheden for ens pas, hvis det er udløbet inden for de seneste tre måneder. Forlængelsen koster ikke noget, og det virker med det samme.

På borgerservice har man også mulighed for at få udstedt et midlertidigt pas, som man kan få i hånden den dag, man har bestilt tid til at få det lavet. Lene Hartvig Danielsen fortæller, at det midlertidige pas kan benyttes i stort set alle lande i Europa, men hun opfordrer samtidig til, at man tjekker på ambassadernes sider, om man kan bruge passet i det pågældende land.

Det er også i nogle tilfælde muligt at få sit pas hasteleveret på omkring fem hverdage.