Kenyansk kvinde skal ud

På trods af problemer med rekruttering til ældreplejen, slår integrationsministeren fast, at kenyansk sosu-hjælper skal ud.

TV 2 | ØSTJYLLAND har tidligere fortalt historien om 28-årige Beth Kefa fra Kenya. Kefa er uddannet sosu-hjælper og har fuldtidsjob på Lokalcenter Møllestien. Men hendes mand var, ifølge Beth Kefa, voldelig. Derfor er hun gået fra ham, og det betyder, at hun skal udvises.

Kefa fattede dog håb, fordi hun har fast arbejde, og hvis der er mangel på arbejdskraft i på et bestemt arbejdsområde, er der nemlig mulighed for, at hun kunne blive. Men udlændingeservice mente ikke, at der var mangel på sosu-hjælpere i Danmark.

Det fik rådmand Dorthe Laustsen (SF) til at undre sig, og hun rettede derfor henvendelse til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) for at få en forklaring.

Læs også Kenyansk sosu-hjælper får lov at blive

I et svar skriver Hornbech, at man fra regeringens side arbejder målrettet for at skaffe folk i job som sosu-hjælpere, og: "at der ikke kan gives opholdstilladelse til med henblik på beskæftigelse som social- og sundhedshjælper, da det vurderes, at der er ledig herværende arbejdskraft til varetagelse af det tilbudte arbejde".

Det vækker undren hos Laustsen.

- På den ene side handler brevet om alle de initiativer, man har i gang for at skaffe flere hænder til sosu-området, hvor man på den anden side ikke mener, at der er problemer med at skaffe arbejde. Sjældent har jeg set sådan en gang goddag-mand-økseskaft, lyder det fra rådmanden i en pressemeddelelse.