Kendt gymnastikhold tager til Qatar

Mens debatten om VM buldrer derudad, tager Flying Superkids til Qatar med 14 børn og unge for at optræde med gymnastik.

Om få dage rejser 14 børn og unge elitegymnaster fra Aarhus til Qatar. Flying Superkids skal over ti dage give en lang række optrædener i et storcenter i Doha.

Det sker samtidig med, at VM-slutrunden i fodbold finder sted i samme land, hvilket har kastet mange kritiske røster af sig blandt andet på grund af den rige oliestats brug af migrantarbejdere, mangel på menneskerettigheder og påstået korruption i forbindelse med VM-tildelingen.

Ifølge den daglige leder for Flying Superkids, Lars Godbersen, er aftalen om at optræde i Mall of Qatar lavet, før debatten om VM for alvor blussede op.

- Da vi startede overvejelserne, var det her ikke en hektisk debat, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Gymnasterne optræder i Mall of Qatar tre gange om dagen fra den 1. til 10. december.
Gymnasterne optræder i Mall of Qatar tre gange om dagen fra den 1. til 10. december.

Flying Superkids har også tidligere besøgt Qatar, og derfor gav det ikke anledning til de store panderynker, da der skulle tages en beslutning om, hvorvidt gymnasterne skulle genbesøge oliestaten.

- Forholdene i de lande, vi besøger, er ikke normalt noget, vi skeler til. For os er gymnastik gymnastik, og politik er politik, siger Lars Godbersen

- Ikke en mulighed at aflyse

Flying Superkids’ optrædener i Doha er ikke direkte relateret til VM. Dog foregår optrædenerne i et storcenter, der ligger lige ved siden af et af de stadions, hvor VM-kampene bliver spillet, nemlig Ahmed bin Ali Stadium. Det kan derfor ikke udgås, at verdensmesterskabet i fodbold og debatten derom vil komme til at fylde på turen.

- Det er klart, at lige meget hvilket land, vi besøger, så drager vi paralleller til det liv, vi selv lever. Det giver forhåbentlig noget dannelse, siger Lars Godbersen.

Ifølge Lars Godbersen er aftalen om Flying Superkids’ optrædener i Doha lavet igennem en værdsat medarbejder fra Libanon, som også før har bragt gymnasterne fra Aarhus til andre lande i Mellemøsten. Med i overvejelserne har derfor også været, hvad det ville have af konsekvenser for den medarbejder, hvis Flying Superkids valgte at aflyse.

- Det er ikke en mulighed for os at aflyse med kort varsel. Det vil vi ikke. For det skal være sådan, at hvis man har booket Flying Superkids, så kommer vi, siger Lars Godbersen.

Men én ting er, at I ikke ser det som en mulighed at aflyse, men har I fortrudt, at I sagde ja i første omgang?

- Helt principielt skal man overholde de aftaler, man har lavet. Men det er klart, at jo mere hektisk debatten bliver, så tænker man over, hvad gør jeg næste gang? Men jeg synes grundlæggende, at det er rigtig godt, at vi får vist, hvad vi kan i Danmark.

Vil uddanne på bedste vis

Flying Superkids består af børn i alderen syv til 21 år. For børnenes vedkommende gør Lars Godbersen sig mange overvejelser omkring, hvilke nyheder de skal forholde sig til, men for de ældre gymnasters vedkommende er det en anden sag.

- Det er klart, at når man har med kloge, unge mennesker at gøre, så vil de stille spørgsmål, og vi vil give svar og uddanne på bedste vis, siger den daglige leder og fortsætter:

- Jeg synes, det er så vigtigt for danske, unge mennesker at se verden og forstå noget om det lille smørhul, vi lever i.

Hvad er Flying Superkids?

Flying Superkids er flagskibet i “Foreningen Gymnastikgården” – en lokal almennyttig gymnastikforening baseret i Aarhus V.
Foreningen har 400 medlemmer, er åben for alle og tilbyder gymnastik og springgymnastik for børn i alderen 5-11 år.
Alle Superkids er medlemmer af foreningen, som er talentudvikler til Flying Superkids.

Formålet med turen til Qatar er at vise, hvad dansk foreningsliv kan, forklarer den daglige leder.

- Hvis vi på nogen måde kan få startet nogle nye gymnastikhold ude i verden, der også kan rejse ud og skabe nogle gymnastikoplevelser, så vil vi rigtig gerne det. Det tror jeg da ville være dejligt, hvis det kunne ske for nogle børn i Qatar.

Flying Superkids rejser til Qatar den 29. november. Første optræden er den 1. december. Optrædenerne giver ikke nogen økonomisk gevinst for foreningen, men udgifterne til rejsen bliver dækket.