Kæmper for rent drikkevand

Der er fundet pesticider i drikkevandet i Malling, og Region Midtjylland arbejder på at undgå en drikkevandforurening

02:45

1 af 2

Region Midtjylland kæmper for at bevare rent drikkevand i Malling, som lige nu risikerer en drikkevandsforurening.

- Vi har fundet forskellige pesticider, der i blandt bentazon, i meget store koncentrationer. 190 gange grænseværdien. Det er rigtige meget, det er sjældent, vi ser så meget, siger Jes Pedersen, der er kontorchef i miljøafdelingen i Region Midtjylland.

Stammer fra sprøjtemidler

Årsagen skyldes ifølge regionen maskinstationen Østerskov Gård, fordi grundvandet ved den tidligere maskinstation er fyldt med pesticider.

- Vi antager, det kommer fra ejendommens vaskeplads, hvor man fylder sprøjterne med sprøjtemidler, før man skal ud og sprøjte på markene og renser dem bagefter, når man kommer tilbage. Det er der, der er størst chance for spild af sprøjtemidler, siger Jes Pedersen.

Indtil videre er drikkevandet endnu i orden, men koncentrationen af pesticider er så høj, at Region Midtjylland nu overvejer ekspropriationen for at sikre drikkevandet.

Boringer er løsningen

- Vi vil gerne lave nogle boringer, der fanger de her pesticider, inden de kommer hen til vandværkets boringer, så vi undgår, der bliver forurening i vandværket, siger Jes Pedersen.

For at kunne gennemføre boringer har Aarhus Vand og Region Midtjylland i snart et år forsøgt at få en frivillig aftale i stand med ejeren af maskinstationen. Men indtil nu har ejeren ikke ønsket at samarbejde.

I dag, tirsdag, har det ikke været muligt at få en kommentar fra ejeren, men han siger til TV 2 | ØSTJYLLAND, at han uforstående overfor den kritik, som Region Midtjylland rejser, og at han har forsøgt at samarbejde.

Borgerne i Malling kan indtil videre godt drikke vandet af hanen.

Se mere i indslaget øverst på siden.