Kæmper for bevarelse af Ovartaci

Mere end 5.000 har skrevet under på, at de vil bevare Museum Ovartaci i Risskov

5.229 personer har online skrevet under for bevarelsen af Museum Ovartaci, der er lukningstruet.

Museum Ovartaci er en blanding mellem kunstmuseum og et historisk museum om psykiatri, og det har til huse på Risskov Psykiatriske Hospital.

Alle museets kunstværker er skabt af kunstnere med sindslidelser, hvoraf langt de fleste har været indlagt på hospitalet.

Museet er nu lukningstruet, fordi det indgår i det sparekatalog, som Region Midtjylland har fremlagt i forbindelse med sparekravet på knap 700 millioner kroner. Af sparekataloget fremgår det, at regionen ved lukning af museet vil opnå en samlet besparelse på en million kroner i 2016 og 1,7 millioner kroner fra 2017.

Se: Museum lukningstruet

Det er Kristiane Juul Makris, der står bag underskriftindsamlingen for Bevar Museum Ovartaci, via hjemmesiden skrivunder.net.

- Der er 38 ansatte på museet, hvoraf fire er fastansatte, mens resten er på skåne- eller flexjob. Jeg har kunnet mærke, hvordan snakken om at lukke museet, som har stået på længe, påvirker alle derude. De ved ikke, hvad fremtiden bringer, siger Kristiane Juul Makris, som har arbejdet på museet i løntilskud i seks måneder.

Hun fortsætter:

- De ved ikke, om de kan få de samme vilkår et andet sted, hvis de overhovedet kan få et andet sted. Det er et godt sted, hvor man kan føle sig værdsat.

Kristiane Juul Makris fortæller, at hun er glad for at se, at så mange har valgt at skrive under på underskriftindsamlingen.

- Det er et sted, hvor hospitalets patienter kan komme og være kreative og fordybe sig med forskellige ting, siger hun.

Se: Dårlige odds for Ovartaci

Underskriftindsamlingen har varet siden starten af maj, og næsten 200 personer har kommenteret på siden.

En person forklarer sin underskrift:

- Fordi jeg mener, at Museum Ovartci er en uvurderlig historisk skat, hvor der kan hentes megen inspiration til det daglige arbejde i psykiatrien. Jeg synes, museet repræsenterer nogle humanistiske værdier, der let kan blive fortrængt af biomedicin og videnskab i en travl hverdag.

En anden skriver:

- Spændende og helt unik samling af kunstværker fremstillet af mennesker med mentale sygdomme - vigtigt at have fokus på kunstens helbredende og bevidsthedsudviklende funktion.

Kristiane Juul Makris fortæller, at de mange underskrifter skal afleveres til Aarhus Kommune og Regionsrådet om en måneds tid.

Du kan se underskriftindsamlingen her, hvor du kan læse de mange kommentarer.

Du kan se et tv-program om museet fra oktober 2014 her.