Kæmpeordre: Skal levere 40 gigantmøller

Energiselskabet Dong har lagt en kæmpeordre på havvindmøller hos østjyske Vestas

De 40 gigant-møller skal opstilles i havet ud for den engelske by Blackpool. Genrefoto. Foto: Google Maps / TV2OJ

Vindmølleproducenten Vestas med hovedsæde i Skejby i det nordlige Aarhus har fået en stor ordre på havvindmøller fra danske Dong. Det meddeler Vestas via Københavns Fondsbørs.

I alt har Dong bestilt 40 enorme havvindmøller hos Vestas' joint venture MHI Vestas. Møllerne har en kapacitet på otte MW hver. Ud over møllerne skal Vestas servicere møllerne i fem år.

De store vindmøller skal bruges til det store Walney Extension West-projekt, der skal levere strøm til samlet 460.000 britiske hjem.

- Vi er stolte af, at Dong har valgt MHI Vestas til at levere møller til projektet. Det demonstrerer deres tillid til vores teknologi og vores selskab, skriver direktør Jens Tommerup meddelelsen.

Vestas køber op for over 400 millioner

De købte møller er nogle af de største i verden. Hver møllevinge er 80 meter lang og vejer 35 ton. Fra havoverflade til vingetip er møllerne 187 meter høje - 5,5 gange Rundetårn.

Walney Extension-projektet ligger 35 kilometer ud for den engelske by Blackpool nordvest for Manchester. Samlet vil vindmøllefarmen have en kapacitet på hele 660 MW.

Til sammenligning har Danmarks største havvindmøllepark, Anholt Havmøllepark, en kapacitet på 400 MW.

Vestas havde været langt bagud

MHI Vestas er et joint venture mellem Vestas og Mitsubishi Heavy Industries startet i 2013.

Samarbejdsprojektet opstod efter Vestas i årevis havde været langt bagud på det boomende marked for havvindmøller.

Vestas vil have flere kvindelige ingeniører

Det fik selskabet til at indgå et partnerskab med Mitsubishi, og siden da har MHI Vestas udviklet nye møller, fået store ordrer og har slået sig fast som en af lederne på markedet.

Tyske Siemens er også stærke på havvindmøller og sad længe på markedet.