Kæmpe batterier i kælderen gør golfklub grønnere
Mollerup Golf Club forventer at blive næsten fuldstændig selvforsynende med grøn energi.
Solceller og vindmøller er geniale måder at udnytte naturens ressourcer til at lave grøn energi. Men når vinden ikke blæser og solen ikke skinner kan man alligevel blive nødsaget til at bruge energi, der er mindre grøn.
Det problem har golfklubben Mollerup nu fundet en løsning på. For med solceller på taget og et behov for at oplade de elektriske golfbiler om dagen har klubben netop et behov for at kunne gemme dagens sol-strøm til senere.
Derfor har Mollerup Golf Club fået installeret et kæmpestort batteri i kælderen, som skal lagre strømmen fra solcellerne, så den kan bruges senere.
- Det giver god mening for os. Vi bruger strøm på mange ting. Vi har et jordvarmeanlæg og golfbiler, der skal oplades om natten. Nu oparbejder vi grøn strøm om dagen, som vi så også kan bruge af om natten, forklarer Hans Christian Ralking, der er formand for Mollerup Golf Club.
Golfklubbens solceller leverer i dag cirka halvdelen af den strøm, som klubben bruger.
- Når vi kobler batterierne på, så håber vi, at solcellerne kommer op og dækker 75-100 procent af forbruget, siger Hans Christian Ralking.
Miljøvenligt batteri
Initiativet i Mollerup Golf Club er ekstra grønt, fordi batterierne som strømmen lades i, er miljøvenlige.
Det er Aarhus-firmaet Visblue, der har opfundet batterierne, som er 99 procent genanvendelige.
- Man kan brugen strømmen, man producerer om dagen senere, når solen ikke skinner ved at lagre den i batterierne, forklarer Søren Bødker, der er direktør i Visblue, som har udviklet batterierne.
- Det er et bæredygtigt batteri, fordi 99 procent af det kan genbruges. Det kan man ikke med almindelige batterier.
Batterierne er beregnet til at kunne holde i 20 år.
Genialt
Hos Aarhus Kommune ser man med stor begejstring på de nye initiativer på golfbanen i Mollerup.
- Jeg synes, det er genialt. Man udnytter den strøm, der bliver lavet, maximalt på denne her måde. Vi har en målsætning om at være CO2 neutrale i 2030. Når vi skal nå det sidste stykke er vi dybt afhængige af virksomheder, foreninger og private for at nå det mål.