Julemarked terrorsikret trods mikroskopisk trussel

Lørdag åbnede julemarkedet i Aarhus Midtby, og man har sat terrorsikring op for at beskytte mod store køretøjer. Men truslen er mikroskopisk, vurderer en ekspert

01:05

Lørdag åbnede et stort julemarked på Lille Torv, Store Torv og Bispetorvet i Aarhus. Men i år er der blevet taget flere sikkerhedsforanstaltninger med blandt andet store, tunge blomsterkummer.

Det sker blandt andet efter en lastbil pløjede sig ind i en menneskemængde ved et julemarked i Berlin i fjor.

Læs også Betonklodser skal sikre mod terror i Bruuns Galleri

- Generelt så er terrortruslen mod Danmark, den er stadigvæk høj. Det forholder vi os jo også til. Og dermed går vi i kontakt med arrangører og finder ud af, hvad der vil være relevant at sætte i værk af sikkerhedsmæssige tiltag. Det supplerer vi så med noget politi, og det har vi også gjort i forhold til julemarkederne, siger Jesper Bøjgaard Madsen, politiinspektør ved Østjyllands Politi.

Sandsynligheden er meget lille, nærmest mikroskopisk.

Carsten Bagge Laustsen, terrorforsker

Østjyllands Politi understreger dog, at man ikke på nogen måde forventer angreb i en karakter, som man har set rundt om i verden.

Men den stigende strøm via nettet og sociale medier har gjort os mere modtagelige og måske også mere bekymrede, end der er grund til.

Læs også Terrorsikring: Store betonklodser bliver en del af Aarhus

- Sandsynligheden er meget lille, nærmest mikroskopisk i forhold til nogle føler en utryghed, så synes jeg, det er udmærket, at man viser, at man er opmærksom på det her problem. Men det er ikke sådan, at man skal være bange for at nu slår terroren til, siger Carsten Bagge Laustsen, forsker i terror ved Aarhus Universitet.

Se mere i videoen øverst i artiklen.