Julekaos i kirken: Menighedsråd langer ud efter biskoppen

Julegudstjenester blev aflyst i sidste øjeblik, og det er et problem, at kirkeledelsen ikke træffer de store beslutninger hurtigere. Det mener to medlemmer af menighedsrådet i Hjortshøj.

Claus Krogh og Mette Kofod Erichsen har kun været en del af maskinrummet omkring Hjortshøj kirke i ganske kort tid, men julen har allerede bevist, at der er nok at lave om.

Kombinationen af gudstjenester og coronavirus endte nemlig ud i et rodet forløb.

- Det er jo langsomt, når man den 23. december klokken 22 finder ud af, at man ikke skal afholde gudstjenester den 24. december, siger Claus Krogh til TV2 ØSTJYLLAND. Han blev ligesom Mette Kofod Erichsen valgt til menighedsrådet i efteråret 2020.

I Hjortshøj kirke havde man ellers planlagt seks gudstjenester juleaftensdag, der så pludselig blev aflyst. I et læserbrev i Aarhus Stiftstidende uddyber de kritikken:

- Som repræsentanter for menighedsrådet – og dermed reelt arbejdsgiver for alle andre ansatte end præsten – er det uholdbart for os, at den kirkelige ledelse virker både tøvende og uvillig til at træffe de nødvendige beslutninger.

Kritik af biskoppen

Ansvaret skal placeres hos biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, mener de to menighedsrådsmedlemmer. Han har også ansvaret for Hjortshøj Sogn.

Der var planlagt seks gudstjenester i kirken juleaftensdag.
Der var planlagt seks gudstjenester i kirken juleaftensdag.

- Vi har jo med en uforudsigelig pandemi at gøre. Tingene ændrer sig hele tiden, og dem vi pejler efter i den sammenhæng, er sundhedsmyndighederne. De må løbende tilpasse sig situationen, og det vil sige, vi altid kommer haltende en lille smule bagefter. Jeg tror, det er noget, man mærker i alle sektorer i samfundet, siger biskoppen.

Han forklarer processen med, at det er en svaghed for kirken, at det er en stor organisation.

- Man kan sige, vi bygger på et budskab, der er 2000 år gammelt, og kirkerne er typisk 1000 år gamle. Der er lang vej oppe fra ministerierne og ned til det lokale niveau. Der prøver vi på at gøre det, så godt som vi kan, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Den forklaring holder dog ikke vand, mener de i Hjortshøj. Her mener de i stedet, at kirkerne skulle have grebet muligheden for at gøre tingene på en anden måde.

- I alle mulige andre virksomheder, er det topledelsen, der træffer beslutninger om, hvad der skal ske. Hvor mange skal på arbejde og hvem skal sendes hjem? I kirken er der ikke nogen, der træffer den slags beslutninger, siger Claus Krogh. 

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

domstol retten byretten Randers pædofilisag 2

Børnemishandlers navn delt tusindvis af gange - politiet advarer

Vaccine

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger

byretten i Aarhus

Anholdt efter brud på corona-restriktioner: To kvinder skal sendes ud af landet

øjenvipper

Efter stormløb af utilfredse kunder: Randers-firma under tvangsopløsning

40_percent

playDen britiske mutation spreder sig i Østjylland: Restriktionerne er ikke nok