Julearrangementer i daginstitutioner bliver uden forældre

Sundhedsmyndighederne anbefaler nu daginstitutioner at aflyse alle sociale arrangementer herunder julefester. Lokale daginstitutioner holder dem uden forældre.

De klassiske julearrangementer i daginstitutioner bliver i år som så meget andet ikke helt som de plejer grundet COVID-19.

Sundhedsmyndighederne har nemlig i dag opfordret alle daginstitutioner, grundskoler og fritidstilbud til at aflyse alle sociale arrangementer.

Sundhedsmyndighedernes officielle anbefalinger

I Aarhus Kommune har man videresendt myndighedernes anbefaling til de enkelte daginstitutionsledere, og det er nu op til dem at tolke og reagere på anbefalingen.

Adgang forbudt for forældre til julefester

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere dagtilbudsledere i Aarhus Kommune. Tilsammen repræsenterer de 16 institutioner, og melding fra dem er ret enslydende – julearrangementer vil blive afholdt uden forældrene.

En af de dagtilbudsledere, vi har talt med om den nye anbefaling fra sundhedsmyndighederne, er Karin Lykke fra Dagtilbuddet Christiansbjerg.  

- Vi har ikke opfordret til at aflyse alle julearrangementer. Mange af arrangementerne vil blive afholdt uden forældre og søskende. Vi holder julefester med vores egne børn efter gældende retningslinjer og undgår at blande stuerne, siger Karin Lykke til TV2 ØSTJYLLAND.

Den melding går igen blandt dagtilbudslederne, men der er også eksempler på arrangementer, der helt vil blive aflyst.

- Vi kan eksempelvis ikke gennemføre vores årlige juleteaterforestilling. Forældrearrangementer som forældrekaffe og julemarkeder kommer heller ikke til at ske, og der vil heller ikke blive afholdt sociale personalearrangementer, siger dagtilbudsleder i Trøjborg Dagtilbud, Tina Nikkel Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Forældre ikke helt bandlyst i børnehaven

Mange forældre i Aarhus afleverer stadig deres børn ved lågen. Og nu kan de heller ikke få lov at deltage i julearrangementer, som de plejer.

Dog er forældre ikke helt bandlyst i børnehaverne. Dagtilbudsleder i Risskov Dagtilbud, Camilla Moldt, fortæller, at forældresamtaler, hvor fokus er på det faglige, stadig vil blive afholdt med gældende restriktioner.

I Risskov Dagtilbud vil de fremover se på, hvordan man kan inddrage forældrene, selvom de ikke længere er velkomne til institutionernes arrangementer.

- Forældrene bliver mest påvirket, fordi de ikke kan komme ind i det fysiske rum. Vi skal derfor retænke, hvordan vi sikrer, at forældrene får den information, som de har brug for, siger Camilla Moldt til TV2 ØSTJYLLAND.

I Risskov Dagtilbud har de ifølge hende gode erfaringer med at bruge videomateriale til at inddrage forældrene på afstand, og det vil de fortsætte med at benytte sig af ved kommende arrangementer.

VIDEO: Når det inden længe bliver tid til julefester på skoler og i børnehaver, bliver det en del steder uden forældrenes deltagelse.