Jordemødre er pressede: - Man føler ikke, at man kan varetage sit arbejde

Jordemødrene på Aarhus Universitetshospital er pressede på tid, men de kan få endnu travlere i fremtiden, hvor fødselstallet forventes at stige.

Jordemødre på de østjyske hospitaler har for tiden rigtig travlt.

Presset på fødegangene er enormt, og der er i gennemsnit omkring syv fødsler i gang døgnet rundt, året rundt, mens der kun er seks til syv jordemødre på arbejde ad gangen. 

- Det betyder, at der ikke er plads til nogen spidsbelastninger. Der står vi simpelthen og mangler hænder, siger Anna Højkjær Larsen, jordemoder og tillidsrepræsentant på fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Snart kan jordemødrene endda få endnu mere travlt.

Frem mod 2030 forventer Region Midtjylland nemlig, at fødselstallet stiger med op til 20 procent.

- Det bekymrer mig rigtig meget. Man føler ikke, at man kan varetage sit arbejde. Og man føler ikke, at de fødende får den kvalitet, omsorg og nærhed, som de er berettiget til, siger Anna Larsen. 

Ifølge regionen vil det især være på Aarhus Universitetshospital, at der i fremtiden kommer til at være flere fødsler. 

- Det vil kræve nogle flere fødestuer. Det vil kræve nogle flere jordemødre i vagt, siger Anna Larsen.

I øjeblikket bliver der arbejdet med regionens budget for det kommende år, og her er fødselsområdet på dagsordenen. Det er der ifølge Anna Larsen hårdt brug for.

- Jeg håber på noget mere tid i graviditeten til fødselsforberedelsen og til jordemødrekonsultationerne. Og så ikke mindst til tiden efter fødslen.