Jonatans mor til minister: - Håber min søns død kan gøre en forskel

Moren til Jonatan Heide Becker, der døde efter et svigt i psykiatrien var i dag til møde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V)

01:00

Linda Heide Ottosen var glad for det møde, hun havde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Det er kun fire måneder siden, at Linda Heide Ottosen begravede sin søn Jonatan ved Risskov Kirke. Efterfølgende har historien om det svigt i psykiatrien, der førte til hans død, skabt politisk debat om psykiatriens vilkår.

En debat der under konstitueringsforhandlingerne i Region Midtjylland førte til, at der ekstraordinært blev bevilliget 15 mio kr. til psykiatriområdet. 

Læs også Hvorfor druknede Jonatan?

Men der skal mere end engangsbevillinger til, hvis færre skal tabes på gulvet, mener Linda Heide Ottosen. Derfor inviterede hun sig i sidste uge til møde hos sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Jeg vil gerne tage herfra i eftermiddag med en følelse af, at min søn Jonatan – jeg ved godt, at han ikke har levet forgæves – men at han ikke er død forgæves. Jeg håber, at der kan blive sat gang i psykiatrien, så det han blev budt – den manglende hjælp han ikke fik -  ikke bliver tilbudt andre – derfor har jeg skrevet til Sundhedsministeren, sagde Linda Heide Ottosen på vej ind i Christiansborg.

Linda Heide Ottosens mail til Ellen Trane Nørby

Kære Ellen Trane Nørby

På fredag mødes I for at diskutere psykiatrien i Folketinget. Jeg mistede min søn, Jonatan Heide Becker, i august 2017, da han blev udskrevet fra det psykiatriske hospital i Risskov, fordi de manglede sengepladser – desværre var der ikke et kommunalt tilbud på plads til min søn, der derfor tog alene ud til et buddhistisk center på Djursland, hvor han 48 timer efter udskrivelsen blev fundet druknet på stranden.

Jeg er meget bekymret for andre, der er ligesom min søn kan komme i klemme i en presset psykiatri, og jeg vil så gerne høre fra dig, hvad du tænker kan gøres for at sætte mere fokus på området og måske endda hjælpe det.

Jeg planlægger at komme til Christiansborg på fredag for at følge debatten og vil høre om du eventuel kunne have mulighed og lyst til at mødes bare ganske kort med mig. 

Det møde blev fredag afholdt på Christiansborg. Efter mødet sagde sundhedsminister Ellen Trane Nørby, at samtalen havde været interessant, og at hun var berørt af historien om Jonatans død.

- Det jeg har hørt fortalt i dag sender et signal om en psykiatri, der ikke fungerer. Forudsætningen for, at vi kan få en bedre psykiatri afhænger af, at vi lytter til dem, der har haft dårligt, sagde hun. 

00:52

VIDEO: Her kan du se sundhedsminister Ellen Trane Nørbys reaktion efter mødet med Jonatans mor Linda Heide Ottosen.

Luk video

Ellen Trane Nørby mener dog, at der allerede er afsat penge til psykiatrien, men fortæller samtidig, at man vil arbejde på en langsigtet udviklingsplan.

- Jeg har allerede som sundhedsminister iværksat en række initiativer, både en kulegravning af psykiatrien, hvor der kommer anbefalinger her til januar, og på baggrund af det laver vi en langsigtet udviklingsplan til psykiatrien, siger Ellen Trane Nørby.

Glæder sig til debat 

Efter besøget hos Ellen Trane Nørby var Linda Heide Ottosen tilfreds med den snak, som de to havde haft.

- Hun ville rigtig gerne høre om Jonatans situation. Hun havde sat sig ind i den, men hun ville gerne vide, hvordan jeg havde oplevet det, og hvad jeg som pårørende så som noget, der kunne forbedres, siger Linda Heide Ottosen. 

Læs også Røde partier kræver ny psykiatri-handleplan

Dagen på Christiansborg er slet ikke slut for Linda Heide Ottosen. Hun skal overvære en debat i Folketingssalen, hvor Enhedslisten vil fremlægge et forslag om en ny handlingsplan for psykiatrien.

- Nu glæder jeg mig til at høre debatten herinde, når Stine Brix stiller forespørgslen her om lidt, siger Linda Heide Ottosen.