Iværksættere spænder ben for sig selv

Mange små virksomheder ønsker for stor kontrol og det går ud over væksten. Det viser en undersøgelse fra Handelshøjskolen.

Regeringen ønsker vækst i de små virksomheder, men det kniber stadig for ejerne at vokse og skabe nye arbejdspladser. En af forklaringerne er, at ejerne ønsker kontrol. For dem betyder friheden til egne ideer mere en høj løn og stort udbytte.

Det viser en undersøgelse af 1313 små selskaber, som er gennemført af professor, ph.d. Mette Neville på Erhvervsjuridisk Institut på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

- Den store hurdle i forhold til vækst sidder i hovedet på ejerlederne. Min og flere udenlandske undersøgelser viser, at behovet for kontrol er den psykologiske faktor, der gør, at mange små virksomheder ikke vækster. Ejerlederne ønsker ikke at afgive hverken den økonomiske eller ledelsesmæssige uafhængighed - og dermed magten, siger Mette Neville.

Vejen til at hjælpe flere små virksomheder til succesfuld vækst er ifølge Mette Neville mere forskning i området samt at skabe øget opmærksomhed omkring vækstbarriererne hos både ejerlederne selv og deres rådgivere i form af advokater, revisorer, m.fl.