Isabel modtog uønsket penisbillede, men anmeldte det ikke: - Det var for skamfuldt

Selvom det er ulovligt at sende uønskede billeder af sine kønsdele, er der en hel del, der ikke anmelder det, når de modtager et af slagsen.

Pinligt, skamfuldt, krænkende og ubehageligt.

Sådan beskriver 21-årige Isabel et billede på Snapchat, som hun modtog fra en ukendt, ung fyr, da hun var 12 år gammel.

- Det var meget aggressivt og sådan lige op i hovedet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg synes, det var helt vildt pinligt. Jeg skyndte mig at gå ud af det, og jeg skammede mig over, at jeg havde modtaget det.

Isabel, 21 år

Den unge fyr, som Isabel ikke kendte, sendte et billede til hende af sit erigerede lem. Et billede, som hun ikke havde bedt om at få, og et billede, som hun på ingen måde var forberedt på at modtage.

- Jeg synes, det var helt vildt pinligt. Jeg skyndte mig at gå ud af det, og jeg skammede mig over, at jeg havde modtaget det. Jeg var bange for, at min mor havde set det, for jeg følte, jeg havde gjort noget forkert, fortæller hun.

Selvom det er ulovligt at sende såkaldte dickpics uopfordret, anmeldte Isabel det ikke til politiet.

- Jeg vidste godt, at noget i situationen ikke var rigtigt, jeg vidste bare ikke, at det var ham, der var gal på den. På det tidspunkt havde jeg ikke brugt sociale medier særlig lang tid, jeg kendte ikke spillereglerne, og jeg tænkte ikke på, at jeg skulle anmelde ham eller blokere ham, forklarer hun.

En norsk undersøgelse fra 2019 viser, at 45 procent af de adspurgte kvinder i alderen 18 til 30 år har modtaget et penisbillede, uden de havde bedt om det.
En norsk undersøgelse fra 2019 viser, at 45 procent af de adspurgte kvinder i alderen 18 til 30 år har modtaget et penisbillede, uden de havde bedt om det.

Ekspert: Piger er bange for at blive slutshamet

Isabel er blot en af mange kvinder, der ikke har anmeldt et uønsket dickpic til politiet.

Det fortæller Christian Mogensen, der er specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik. Han har blandt andet specialiseret sig i unges internetvaner, og for ham er Isabels begrundelse for ikke at anmelde krænkelserne ret så velkendt.

- Pigerne er bange for at blive slutshamet og få at vide, at det er deres egen skyld, at fremmede mænd sender dem billeder af deres diller. Ofrene i de her sager fortjener først og fremmest at blive taget seriøst og dernæst at blive hjulpet, siger Christian Mogensen til TV2 ØSTJYLLAND.

En hjælp, mange aldrig får, og det skyldes ifølge Christian Mogensen blandt andet manglende tillid til politiet.

- Noget af det, mine kolleger og jeg har kæmpet med i mange år, er et narrativ om, at politiet ikke vil hjælpe og ikke tager sagerne seriøst. Det ved vi er forkert, og at politiet gør meget for at opklare disse sager, men historien fra gamle dage hænger desværre stadig ved, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Straffeloven § 232

Kan give op til fire år i fængsel

Det er ikke uden konsekvenser at sende et uønsket billede af sine kønsdele. En digital krænkelse i form af et uopfordret dickpic koster op til 5.000 kroner i bøde og kan give op til fire år i fængsel

Østjyllands Politi modtager indimellem anmeldelser fra kvinder, som har modtaget et penisbillede, og nogle af sagerne har ført til tiltale og afgørelser.

- Vi har de her sager, og når vi får dem, så behandler vi dem seriøst og efterforsker dem med de muligheder, vi har, siger vicepolitiinspektør Lennart Rosenberg Glerup til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Nu ved jeg, hvordan jeg skal håndtere det, men den erfaring vil jeg gerne have fået senere.

Isabel, 21 år

En ekspert peger på, at dickpics ikke bliver anmeldt, fordi der er en form for mistro til, at politiet tager det seriøst. Hvad tænker du om det?

- Det er jeg meget ked af at høre. Vi tager det seriøst. Hvis nogen kommer med den her form for anmeldelse og føler sig krænket, vil vi gøre alt for at hjælpe dem, siger vicepolitiinspektøren.

”Erfaringen kom for tidligt”

Skammen fyldte alt for Isabel, da hun for ni år siden modtog sit første dickpic, men i dag ved hun, at det ikke var hendes egen skyld, at billedet landede i hendes Snapchat.

- Nu ved jeg, at det ikke har noget med mig at gøre, og at jeg i hvert fald ikke har gjort noget galt. Og nu ved jeg, hvordan jeg skal håndtere det, men den erfaring vil jeg gerne have fået tidligere. Man burde slet ikke blive seksualiseret så tidligt, siger Isabel til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag har Isabel også gjort sit for at undgå, at hun modtager uønskede dickpics igen. Hun har blandet andet fjernet sit snapchatnavn fra sin Instagram-profil, så personer hun ikke kender, ikke bare kan tilføje hende på Snapchat.

Redaktionelle overvejelser

I TV2 ØSTJYLLANDS nye YouTube-dokumentar 'Derfor sender mænd d***pics', undersøger vi, hvorfor nogle mænd vælger at tage et billede af deres erigerede lem og efterfølgende sende det til kvinder, som ikke har bedt om det.

Se dokumentaren her:

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Bøgen er sprunget ud, men varmen lader vente på sig.

Foråret lader venter på sig: Det kølige vejr fortsætter

BTK Viby

Højgravid vinder DM i bordtennis

Syddjurs Kommune

Vigtigt smittetal stiger fortsat på Djursland

skaermbillede_2020-09-10_kl._14.45.23.png

Uro plager dyreinternat - tidligere bestyrelse i konflikt med ny

Politi

Mand varetægtsfængslet efter at have tæsket sin kone med et kosteskaft

Dagens mest læste