Ingibjörg troede, hun havde bestået – pludselig var svaret et helt andet

Skolen erkender nu, at der er begået flere fejl, og ansøgere har fået forkerte resultater tilsendt, som efterfølgende er trukket tilbage.

Når knap 200 håbefulde ansøgere i den kommende weekend deltager i optagelsesprøven på Arkitektskolen Aarhus, sker det efter et forløb med forkerte resultater, fejl og misvisende kommunikation fra skolens side.

Forud for optagelsesprøven har deltagerne klaret sig gennem det første nåleøje i form af en hjemmeopgave hen over weekenden fra den 22. til den 25. april.

Her deltog også islandske Ingibjörg Sigurðardóttir, der gennem flere år har arbejdet målrettet på at komme ind på skolen. Forløsningen var derfor stor, da hun efterfølgende fik besked om, at hun var gået videre fra hjemmeopgaven til den egentlige optagelsesprøve.

- Jeg ringede til alle mine venner og familie. Jeg var superstolt af mig selv, da jeg nu havde en god chance for at komme ind på den her højtrangerede arkitektskole. Jeg var virkelig glad og spændt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg blev helt forvirret. Hvilket resultat var mit? Hvordan kunne jeg være sikker på, at nogen af disse resultater var mine?

Ingibjörg Sigurðardóttir, ansøger, Arkitektskolen Aarhus

Mailen, som hun modtog 11. maj kl. 9.38, var da heller ikke til at tage fejl af:

"Bedømmelsesudvalget har nu afsluttet arbejdet, og jeg kan hermed meddele dig, at du er inviteret til deltagelse i optagelsesprøven den 11. og 12. juni," skrev skolens optagelseskoordinator i mailen, hvoraf det også fremgik, at Ingibjörg Sigurðardóttirs arbejde var bedømt til en score på 11,19.

De ansøgere, der klarede sig gennem nåleøjet, havde en score fra 7,4 til 12, så den unge islændings præstation lå i den høje ende.

Ny mail ændrede alt

Men Ingibjörg Sigurðardóttir er ikke blandt deltagerne ved optagelsesprøven på Exners Plads i Aarhus denne weekend. For få timer efter hun modtog den glædelige nyhed 11. maj, tikkede endnu en mail ind kl. 13.54 med en helt anden og nedslående besked.

"Bedømmelsesudvalget har nu afsluttet arbejdet, og jeg må desværre meddele dig, at du ikke går videre i optagelsesprocessen 2022," stod der, uden yderligere forklaring på, hvad der var sket i mellemtiden. 

Ifølge mailen var hendes score nu 7,34 og altså væsentlig lavere. Heller ikke det var der en forklaring på.

- Jeg blev helt forvirret. Hvilket resultat var mit? Hvordan kunne jeg være sikker på, at nogen af disse resultater var mine, og havde de på noget tidspunkt sikret sig, at det var mine resultater, spørger Ingibjörg Sigurðardóttir i dag.

Hun kontaktede straks Arkitektskolen Aarhus for at få en forklaring, og efter at have ringet forgæves i to dage fik hun besked på at ringe efter bededagsferien.

- Ventetiden var ekstremt stressende. Mandag den 16. maj ringede jeg til optagelseskoordinatoren. Hun sendte mig så mine resultater i en e-mail uden yderligere forklaring, siger hun.

”Uprofessionelt og respektløst”

Arkitektskolen fastholdt deres afslag, men efter flere mails frem og tilbage ved Ingibjörg Sigurðardóttir stadig ikke, hvad der gik galt.

- De gav mig aldrig nogen anden forklaring, end at det var en computerfejl. Ingen sagde, at de var kede af det eller gjorde nogen indsats for at forklare mig, hvorfor jeg fik så forskellige resultater eller forsøgte at bevise, hvilke af resultaterne der virkelig var mine, siger hun.

quote Jeg synes, skolen håndterede det meget uprofessionelt og respektløst over for mig.

Ingibjörg Sigurðardóttir, ansøger, Arkitektskolen Aarhus

Den 21-årige kvinde har de seneste to år forfulgt drømmen om at komme ind på skolen i Aarhus, men er nu rejst hjem til Reykjavik. Her er hun blevet optaget på arkitekturstudiet på Islands Kunstuniversitet til efteråret.

Hun er skuffet over den behandling, hun har fået og er stadig usikker på, om hun har fået det korrekte resultat.

- Jeg synes, skolen håndterede det meget uprofessionelt og respektløst over for mig. De lavede en fejl ved at sende forkerte resultater, ignorerede min anmodning om at revurdere min score og bevise, at det andet resultat virkelig var mit, siger Ingibjörg Sigurðardóttir.

Sendte mail om fejl til over 500 ansøgere

Historien slutter imidlertid ikke her. For Ingibjörg Sigurðardóttir sag er ikke enestående. Det viser sig nu, at der har været flere uheldige hændelser i forløbet frem mod dette års optagelsesprøve.

TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af en mail sendt til 569 prøvedeltagere den 11. maj, hvor Arkitektskolen Aarhus selv omtaler en fejl i forbindelse med kommunikationen om hjemmeopgaven.

"Kære Ansøger. Der er sket en datafejl, så deltagere i hjemmeopgaven ikke har fået en tilbagemelding, ligesom andre har fået en besked, men ikke deltaget. Det er desværre, hvad der er sket. Vi arbejder på højtryk for at løse problemet," står der i mailen.

Ansøgere 2022

Fik lov at deltage på trods af afslag

Og det ser ud til, at kommunikationsproblemerne allerede begyndte i april. Det fortæller Christoffer Sørensen, der ligesom Ingibjörg Sigurðardóttir deltog i hjemmeopgaven 22. til 25 april. 

Han søgte om dispensation til at deltage, da han ikke havde det krævede karaktergennemsnit, og her bliver det en smule indviklet.

Tirsdag den 19. april om formiddagen modtog han en mail fra Arkitektskolen Aarhus, hvor han kunne læse følgende:

"Nedenstående er svar på din ansøgning om dispensation, som du fejlagtigt ikke har modtaget inden påskeferien. Du får derfor mulighed for at deltage i hjemmeopgaven."

Formuleringen 'nedenstående' henviser til en afgørelse, der altså skulle være sendt før påskeferien. Her får Christoffer Sørensen et afslag:

"Udvalget til behandling af dispensationsansøgninger finder ikke, at din dokumentation i tilstrækkelig grad kompenserer for det søgte adgangskrav (…) Grundet afgørelsen vil du derfor ikke være med i den videre proces ved optagelsen 2022," står der.

Da Arkitektskolen glemte at sende afslaget til Christoffer Sørensen før påske, fik han altså lov til at deltage i hjemmeopgaven alligevel.

Efter forløbet med fejl er Christoffer Sørensen nu usikker på, om han har fået det rigtige resultat.
Efter forløbet med fejl er Christoffer Sørensen nu usikker på, om han har fået det rigtige resultat. Foto: Privat

Har en anden fået min plads?

Christoffer Sørensen opnåede en score på 3,1 og gik derfor ikke videre til optagelsesprøven. Men ligesom Ingibjörg Sigurðardóttir er han usikker på, om Arkitektskolen Aarhus har sendt ham det rigtige resultat.

- Jeg havde egentlig accepteret, at jeg ikke gik videre. Men nu, hvor jeg har hørt, at andre er i tvivl, om de har fået det rigtige resultat, bliver jeg også i tvivl, siger Christoffer Sørensen.

quote De bør få styr på det eller afholde prøven igen, så alle får en fair chance.

Christoffer Sørensen, ansøger, Arkitektskolen Aarhus

Også han føler, at han mangler svar fra Arkitektskolen Aarhus.

- Jeg fik ikke en nærmere bedømmelse af mit arbejde - kun et tal. Personligt sad jeg 30 timer den weekend med hjemmeopgaven og fik så bare at vide, at jeg havde fået en score på 3,1. Det har været et mærkeligt forløb, siger Christoffer Sørensen og kommer med en klar opfordring til skolen:

- Jeg synes, det er meget uprofessionelt. De bør få styr på det eller afholde prøven igen, så alle får en fair chance. Jeg ved jo ikke, om der er en anden, der har fået min plads efter det her forløb, og det er jo ikke en rar følelse, siger han.

Arkitektskolen erkender fejl og beklager

Ved du noget?
Har du eller en du kender også fået en invitation til optagelsesprøven på Arkitektskolen Aarhus, som siden blev trukket tilbage, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til tip@tv2oj.dk. Alle henvendelser behandles fortroligt.