Inger og Claus Ole slap ud af Peru: - Vi var heldige

Mere end 200 danskere har de seneste uger været fanget i Peru, der på grund af COVID-19 indførte undtagelsestilstand og lukkede grænserne.

I 11 dage sad Inger Marie Damgaard og Claus-Ole Jensen fra Egå ved Aarhus mere eller mindre fanget på et hotelværelse i Peru. 

Landet var lukket totalt ned i forbindelse med den verdensomspændende COVID-19 virus. Veje var lukkede, lufthavne var lukkede, grænser var lukkede. 

Så parret fra Egå satte stor pris på, at deres rejsearrangør, Viktors Farmor, handlede hurtigt og fik gruppen sat på et fly til Perus hovedstad Lima, ligeså snart beskeden om landets snarlige nedlukning tikkede ind.

quote Det var hårdt at have mistet sin frihed og ikke vide, hvor lang tid der går.

Inger Marie Damgaard, rejsende i Peru

- Vores danske guide ringede hjem til Danmark midt om natten og sagde, at vi skulle på et fly, fordi Peru ville lukke, fortæller Inger Marie Damgaard. 

Gruppen blev derefter fløjet til Lima og indkvarteret på et af de få hoteller, der holdt åbent. 

Maden på hotellet skulle egentlig indtages på værelserne, men det blev for ensformigt og indelukket kun at være derinde, så indimellem sneg de maden med ud på bagtrappen
Maden på hotellet skulle egentlig indtages på værelserne, men det blev for ensformigt og indelukket kun at være derinde, så indimellem sneg de maden med ud på bagtrappen Foto: Privat

Værelse, værelse, værelse

Her endte Inger Marie Damgaard og Claus-Ole Jensen med at tilbringe 11 lange dage, hvor de ikke måtte foretage sig meget andet end at være på deres værelser. 

- I starten måtte vi spise på hotellets tagterrasse, men så blev grebet strammet og vi skulle blive på vores værelser, fortæller Inger Marie Damgaard. 

quote Jeg kan godt fortælle dig, at det var uvirkeligt, da de ringede og sagde, at vi kunne komme med det fly.

Inger Marie Damgaard, rejsende i Peru

Eneste lovlige påskud til at gå forlade hotellet blev nu at gå på indkøb. 

- Det var hårdt at have mistet sin frihed og ikke vide, hvor lang tid der går, siger Inger Marie Damgaard. 

Militær og politi

Hvis politiet cyklede forbi, når hun skulle ud at handle, kunne de finde på at pege på hende, hvis hun ikke havde mundbind på eller hun var afsted sammen andre. 

Kun en enkelt gang blev Inger Marie Damgaard stoppet af en mand i militæruniform, som forlangte at se hendes pas og ville have svar på, hvad hun skulle. 

- Han godtog heldigvis, at jeg skulle handle ind, fortæller hun. 

Få dage efter dette gruppe-billede blev taget ved Perus hovedturistattraktion Machu Picchu, lukkede Peru ned og gruppen blev i al hast fløjet til Lima, hvor en usikker fremtid ventede dem
Få dage efter dette gruppe-billede blev taget ved Perus hovedturistattraktion Machu Picchu, lukkede Peru ned og gruppen blev i al hast fløjet til Lima, hvor en usikker fremtid ventede dem Foto: Privatfoto

Et fantastisk opkald

Den ellevte dag på hotellet fik Inger Marie Damgaard endelig et længe ventet opkald: De havde fået plads på et Lufthansa specialfly til Frankfurt. 

- Jeg kan godt fortælle dig, at det var uvirkeligt, da de ringede og sagde, at vi kunne komme med det fly. Helt fantastisk, men også surrealistisk at få besked sent om eftermiddagen og så skulle afsted kl. 5 næste morgen, husker hun. 

Rejsen hjem gik via en militærlufthavn i Lima, hvor navnene på de rejsende var registreret på en liste og boardingpas blev udleveret i et interimistisk militærtelt. 

- Vi fik at vide, at vi var i et militærområde og skulle opføre os derefter. 

Da Inger Marie Damgaard og Claus-Ole Jensen landede i Frankfurt skulle de vente længe på et fly videre til København og de valgte derfor at tage toget til Flensborg.

- Men toget videre over grænsen gik ikke, fordi Danmarks grænser var lukkede, så vi tog en taxa, som heldigvis godt måtte køre over grænsen, fordi den havde os fra Peru med.

Hjemme i Egå er parret nu i 14 dages karantæne.

 

 

 

 

Skærmbillede 2021-04-12 kl. 20.49.29

Regionen vil købe flere ambulancer: - Vi skal have nedsat lange responstider

21-000190-20 20201023_THG_VISUALISERING_ALLEGADEN_SLETH 12524003_1_1_2

Gammelt amtssygehus får nyt liv

Bloddonor

Blodbank med opråb: - Vi mangler flere end dobbelt så mange donorer

Ambulance

Nyt forslag: Flere sygetransporter til Østjylland

Østjysk Bolig

Svindelsag vækker bekymring på Christiansborg

def_thumb,50_percent

play Problemer med lang kø ved vaccinationscenter: - Kom til tiden og lad pårørende blive hjemme