Ingen målinger af luftforurening

Beboere på havnen savner svar fra kommunen

03:17

1 af 2

Tusindvis af mennesker er i gang med at flytte ud i et nyt boligområde klos op ad landets mest trafikerede havn i Aarhus.

Og mens myndighederne har lavet grundige undersøgelser af støj, miljø og trafik, så er der ingen myndighed, der har målt luftforureningen - på trods af 2300 skibsanløb om året. Dermed er der ingen aktuel opgørelse for luftforureningen ved Aarhus Havn:

- Som person, så synes jeg da, at det kunne være rigtig fint, hvis vi fik en undersøgelse, der sagde noget om, hvordan luftforureningen var her, siger Leif Vestergaard, der er næstformand i Ejerforeningen Bygning I, Aarhus Ø, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se også: Nye miljøregler for skibene

I et svar til TV 2 | ØSTJYLLAND skriver Aarhus Kommune:

- Miljø og Energi er ikke i besiddelse af målinger eller oplysninger om forurenende stoffer fra skibenes udstødning, og vi har heller ingen viden eller forudsætninger for at udtale os om den mulige sundhedspåvirkning af beboere tæt på havnen.

Ifølge kommunens miljøansvarlige er forklaringen, at i stedet for at måle skeler man til beregninger fra Miljøstyrelsen:

- Man gør i stedet det, at man laver nogle beregninger og kvalificerer undersøgelserne på den led over luftkvaliteten over Aarhus Havn, siger Anders Maltha Rasmussen, der er afdelingsleder i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Beregningerne er behandlet i rapporter fra 1997, 2009 og 2013. De to seneste kan du læse her:

Ship emissions and air pollution in Denmark (pdf)

VVM-redegørelse, Aarhus Havn (pdf)

Se mere om sagen i videoen øverst i artiklen.