Ingen biler i Aarhus på bestemt søndag

Enhedslisten har fået en bilfri søndag med i budgetforliget forhandlet på plads mellem partierne i Aarhus Kommune.

Ingen biler i Aarhus. Det er nok svært at forestille sig, medmindre man levede under oliekrisen i 1970'erne. Men nu kan det blive virkelighed igen.

For i det netop indgåede budgetforlig mellem 30 ud af 31 politikere i Aarhus Byråd er bilfri søndag nævnt.

quote f. Vi går efter, at det bliver en hel dag i et stort udsnit af Aarhus Kommune.

Thure Hastrup, byrådsmedlem, Aarhus Kommune, Enhedslisten

'Sommer-gågader i Vestergade, Klostergade og Graven har været indført med stor succes og har medvirket til at skabe liv og nye måder at bruge byen på. På den baggrund ønsker forligspartierne at afprøve en lokal bilfri søndag', står der i aftalen.

Det er Enhedslisten, der har foreslået bilfri søndage, og partiet gik faktisk efter flere dage i hele kommunen.

Ifølge Enhedslisten vil busser, handicapbiler og taxaer være undtaget den bilfrie dag.
Ifølge Enhedslisten vil busser, handicapbiler og taxaer være undtaget den bilfrie dag. Foto: Tobias Nørgaard Pedersen - Ritzau Scanpix

Skal være en fejring

Efter stor diskussion er man nået et kompromis.

- Det bliver én bilfri søndag, som vi prøver af. Vi går efter, at det bliver en hel dag i et stort udsnit af Aarhus Kommune. Og så skal det være en festlig markering, hvor fokus skal være på, hvad man kan bruge byen til, siger Enhedslistens byrådsmedlem Thure Hastrup til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det skal meldes ud i god tid, så folk kan planlægge sig ud af det, og så skal vi vise, hvordan dagen kan udnyttes.

Thure Hastrup, byrådsmedlem, Aarhus Kommune, Enhedslisten

Thure Hastrup forestiller sig, at dagen skal bruges på motionsløb, loppemarkeder eller lignende.

For ham er det nemlig vigtigt, at aarhusianerne ikke føler sig generet af en bilfri dag.

- Det skal meldes ud i god tid, så folk kan planlægge sig ud af det, og så skal vi vise, hvordan dagen kan udnyttes. Folk skal inddrages, siger Thure Hastrup.

Enhedslisten vil samtidig vise, hvordan man kan nedbringe CO2-udledningen og inspirere borgerne til generelt at anvende bæredygtige transportformer.

Forslag: Helt bilfrit i midtbyen

Tidligere har det også været diskuteret, om dele af Aarhus Midtby skal være permanent bilfri.

Det foreslog SF i begyndelsen af 2021.

- Drømmen er at skabe et langt mere roligt og fodgængervenligt og cykelvenligt centrum. Et centrum, der ikke er fyldt med trængsel og biler, som cirkulerer efter p-pladser og udleder CO2 og skadelige partikler, lød det fra partiet. 

Konkret fremsatte partiet et forslag i byrådet, der skulle gøre store dele af området inden for Allé-ringen bilfrit senest i 2040.

Men forslaget faldt ikke i god jord alle steder. 

Hos Det Konservative Folkeparti kunne partiets daværende medlem af Teknisk Udvalg, Ango Winther, ikke se meningen i at gøre hele Aarhus Midtby bilfri.

- Vi har en midtby, der er indrettet med vores parkeringsanlæg og parkeringshuse indenfor Allé-ringen, så det giver ingen mening, at vi afskærer folk fra at komme ind til midtbyen med deres bil, sagde han til TV2 ØSTJYLLAND.