Ilham og 120 bydelsmødre arbejder frivilligt imod eksplosiv smitte
Ilham Khalif Mohamed og 120 andre kvinder vil banke på dørene i opgange i Gellerupparken som indsats mod områdets eksplosive smittetal.
Lige nu stiger smittetallene eksplosivt i boligområder omkring Aarhus. Bydelen Hasle har det tredjehøjeste smittetryk i Aarhus Kommune med 215 smittede per 100.000 borgere.
Den statistik vil Ilham Khalif Mohamed lave om på. Hun er koordinator for den frivillige gruppe, der hedder bydelsmødre 8220, som har til formål at opfordre folk i Gellerupparken til at blive testet og huske myndighedernes anbefalinger.
- Vi har tilknytning til området. Vi laver frivilligt arbejde i området, og folk kender os og stoler på det, vi siger, fortæller Ilham Khalif Mohamed til TV2 ØSTJYLLAND.
Bydelsmødre banker på
I anledning af, at ramadanen starter om to uger, vil Ilham Khalif Mohamed sammen med 120 andre bydelsmødre banke på dørene i området.
- Vi går to og to, en somalisktalende og en arabisktalende. De to, der går, aftaler, hvornår de skal gå på dagen. Så går vi bare ind i opgangene og banker på dørene, siger Ilham Khalif Mohamed.
Du hjælper et andet menneske, og det giver stolthed og tilfredsstillelse i, at du har gjort noget godt for nogle.
Hun kom til Danmark fra Somalia for over 20 år siden. Dengang havde hun aldrig hørt om frivilligt arbejde, men i dag er det en stor del af hendes liv.
- Du hjælper et andet menneske, og det giver stolthed og tilfredsstillelse i, at du har gjort noget godt for nogle, siger Ilham Khalif Mohamed.
Testcenter i nærheden er nemt
På grund af de eksplosive smittetal er der oprettet mobile testcentre i flere af de berørte områder, herunder Hasle, Tilst og Ravnsbjerg. Få kilometer fra Ilham Khalif Mohamed ligger testcentret i Bispehaven.
- Lige nu her er der tryk på, siger Magnus Holst Sørensen, som er poder hos Falcks testcenter i Bispehaven, til TV2 ØSTJYLLAND.
Selvom der er kø til testen, tager det ikke pusten fra poderen.
- Jeg tænker ikke så meget på smitten. Det er egentlig bare jobbet, og jeg synes, det er fedt, når der sker noget, så jo flere mennesker, der kommer ind, jo bedre, så vi kan passe på hinanden, siger Magnus Holst Sørensen.
Og flere lokale borgere sætter pris på, at pinden i næsen nu er rykket nærmere bopælen.
- Jo tættere på, det er, jo nemmere får man impulsen til at gå herhen, siger Irene Heidemann fra Hasle til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er simpelthen en supergod idé. Nu bor jeg i nærheden, og så kan man lige gå herop uden at bestille tid, siger Lisbeth Østergaard fra Hasle til TV2 ØSTJYLLAND.
Bruger kræfterne fornuftigt
Ifølge Marianne Vejlgaard Kristensen, som er koordinator for Aarhus Kommune, har kommunen været ude for at banke på dørene og deler flyers ud på flere sprog både søndag, mandag og tirsdag. Hun fortæller, at de koordinerede den indsats med beboerforeningerne og de boligsociale medarbejdere i områderne, da smitten steg.
Hvorfor går I ikke i gang allerede inden? Hvorfor venter I, til smitten stiger? I ved jo, hvilke områder, der er problematiske.
- Nej, det kan vi jo ikke helt vide. Vi er jo nødt til at reagere på der, hvor smitten rent faktisk opstår. Og så prøver vi at agere, når vi kan se, vi ryger fra det grønne til det gule felt, før det kommer op i rødt. Jeg synes netop, vi bruger kræfterne fornuftigt, for vi kan ikke være ude alle steder hele tiden, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Men det er jo tit de her tætpakkede boligområder, der bliver ramt. Hvorfor ikke bare gøre en indsats der hele tiden?
- Der sker rent faktisk mange ting derude hele tiden. Der er et fantastisk frivilligt netværk. Nu hører vi her om bydelsmødre, der er corona-guider, og i det hele taget boligsociale medarbejdere i området. Der er en masse frivillige kræfter, som træder til og gør en indsats, og det er jo også derfor, vi ligger i grønt langt det meste af tiden, og så er det bare, når den stiger en lille smule, at vi sætter ind, siger Marianne Vejlgaard Kristensen.