Ildsjæl samler ind til Museum Ovartaci

Museet på det psykiatriske hospital i Risskov står til lukning, men nu er en indsamling startet, og der er allerede skaffet 10.000 kr. til Overtaci

01:55

1 af 2

Museum Overtaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov får fra 2017 ikke længere dækket driftsudgifterne af Region Midtjylland, og så står museet, der udstiller 12.000 værker lavet af patienter, til at skulle lukke. Men nu har en ildsjæl fra Frederiksberg startet en indsamling.

Den begyndte fredag morgen, og 14 timer senere kunne han så aflevere de første 10.000 kr. til museet - halvdelen kom fra hans egen lomme.

Ovartaci kæmper for overlevelse

- Det er fedt at mærke opbakningen. Der er en unik kunstsamling her, som viser, hvordan psykiatrien har behandlet patienter gennem tiden, og det er vigtigt at huske, siger initiativtager til indsamlingen, Mads Trier-Blom.

Han har selv en maniodepressiv lidelse og arbejder blandt andet gennem foredrag for at bryde tabuer om psykiatriske patienter. For sin indsats fik han for nylig Gallo Prisen, der gives til en, der har gjort en forskel for afstigmatisering af psykisk sygdom. Med prisen fik han 5000 kroner, som nu er givet videre til Overtaci.

Hver en krone tæller

- Jeg får helt hjertebanken, fordi det er på mange måder rørende og flot, lyder reaktionen for museumslederen Mia Lejsted.

Pengene fra indsamlingen rækker dog desværre ikke til at dække driften på museet, som løber op i 1,5 mio. kr.

- Men hver en krone betyder noget for os, forklarer Mia Lejsted.

SF vil redde Ovartaci fra lukning

Hun håber på politisk velvilje, så Museum Overtaci kan bestå. Udover at udstille værker hjælper museet også borgere med psykiske lidelser, og mange af medarbejderne har selv en psykiatrisk diagnose.

SF og DF i Aarhus Kommune har åbent op for, at det kan blive en kommunal opgave at drive museet videre. Fra Region Midtjyllands side lyder det, at man gerne ville hjælpe Overtaci, men loven forbyder den at give driftsmidler til kultur.

Du kan se hele indslaget om Overtaci øverst på siden.

Herunder kan du se, hvordan du støtter indsamlingen: