Idrætshal gjort klar til at kunne huse evakuerede borgere

Christiansbjerghallen i det nordlige Aarhus er blevet indrettet med madrasser og soveposer, så den kan rumme eventuelt evakuerede borgere fra Studstrup og omegn.

Storbranden i Studstrupværket kan ligesom fredag igen udvikle sig dramatisk. Derfor har Østjyllands Brandvæsen gjort et beredskab klar, hvis der skal evakueres borgere fra området.

Helt konkret er der tale om, at Christiansbjerghallen i det nordlige Aarhus er gjort klar til at kunne huse evakuerede borgere.

quote Det er kun, hvis vi skal evakuere folk. Endnu er det stadig folks eget ansvar at finde et andet sted at være, hvis de ikke vil være i Studstrup.

Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør, Østjyllands Brandvæsen

Den er dog endnu ikke taget i brug.

- Vi arbejder med mange scenarier, og vi vil ikke stå på bagkant, hvis der eksempelvis skal evakueres borgere. Derfor er hallen klargjort med madrasser og soveposer, siger beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl til TV2 ØSTJYLLAND.

Han slår fast, at hallen endnu er låst, og folk ikke skal troppe op, før det eventuelt bliver meldt ud.

Christiansbjerghallen ligger ved Aarhus' skøjtehal i den nordlige del af byen 15 km fra Studstrupværket.
Christiansbjerghallen ligger ved Aarhus' skøjtehal i den nordlige del af byen 15 km fra Studstrupværket. Foto: Google Maps

Stadig folks eget ansvar

Otte haller i Aarhus Kommune er udpeget til såkaldte evakueringshaller, der kan komme i spil under alvorlige hændelser.

- Men det er kun, hvis vi skal evakuere folk. Endnu er det stadig folks eget ansvar at finde et andet sted at være, hvis de ikke vil være i Studstrup, siger Kasper Sønderdahl.

Forventningen er, at det ikke bliver nødvendigt at bruge hallen til evakuerede borgere, men branden kan udvikle sig i en retning, hvor det bliver aktuelt, siger beredskabsdirektøren. 

Mange borgere har kontaktet TV2 ØSTJYLLAND og berettet om gener i forbindelse med branden fra Studstrupværket.

Han kommer lørdag morgen med en status på branden:

- Vores folk på stedet, der gør en kæmpe indsats, har skullet hvile lidt i nat, og i dag går vi så igen i gang med at køre træpiller ud fra siloen for at slukke ilden udenfor.

- Når det sker, vil der igen komme røg. Den vil komme i bølger, så i perioder vil der være meget røg og i perioder ikke så meget. 

Sirener kan lyde igen

I går aftes og nat har flere kunnet se flammer op gennem taget på siloen, hvori branden er opstået.

Det er forventeligt, men ikke særlig hensigtsmæssigt, lyder det fra brandvæsenet.

quote Hvis der kommer en kemisk reaktion, som vi så fredag, og der kommer uventede voldsomme mængder røg ind over Studstrup, så tænder vi sirenerne igen.

Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør, Østjyllands Brandvæsen

- Vi har at gøre med så høje temperaturer, at der vil komme gennemafbrændinger i taget, som skal skiftes engang. Jeg tror dog på, at selve siloen holder, siger Kasper Sønderdahl.

Fredag lød sirenerne i Studstrup i forbindelse med branden, og folk blev opfordret til at blive indendøre. Det kan komme på tale igen lørdag.

- Hvis der kommer en kemisk reaktion, som vi så fredag, og der kommer uventede voldsomme mængder røg ind over Studstrup, så tænder vi sirenerne igen.

Fredag spærrede politiet vejene af ind til Studstrup.
Fredag spærrede politiet vejene af ind til Studstrup.

'Skal bare følge anvisninger'

- Men det skal folk være trygge ved, der er ingen grund til at blive bange. Systemet fungerer, det her en kæmpe opgave, men vi har styr på den. Folk skal bare følge anvisningerne, siger beredskabsdirektøren.

Mange i store dele af Østjylland har været påvirket af røg fra branden.

TV2 ØSTJYLLAND kunne torsdag fortælle om syvårige Fiona, der i løbet af ugen har været indlagt på Aarhus Universitetshospital.

Hun lider af astma, fik hosteanfald og blev sløv, da hendes inhalator ikke kunne holde astmaen nede, som følge af røgen fra branden.

Der har i flere perioder været store mængder røg fra Studstrupværket.

Under kontrol

I artiklen fastholdt Styrelsen for Patientsikkerhed, at situationen var under kontrol på trods af røgen.

quote Det er ikke akut sundhedsskadeligt at opholde sig i området.

Anne Hempel-Jørgensen, overlæge, Styrelsen for Patientsikkerhed

- Der bliver målt hele tiden, og der er måles ingen kulilte af betydning i områderne uden for værket. Derfor er det ikke akut sundhedsskadeligt at opholde sig i området, understregede overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne Hempel-Jørgensen.

Samme melding lyder herfra lørdag morgen.

Fredag morgen skrev Karin Siersbæk fra Skejby, at også hun var påvirket af røgen.

- Jeg har astma, og det er ellers ikke noget, jeg er generet af, med mindre jeg for eksempel bliver udsat for røg, det kan jeg ikke tåle, fortalte hun.

Har man indåndet røg fra branden og bliver dårlig, lyder opfordringen, at man skal kontakte egen læge eller lægevagten.

Myndighederne kan endnu ikke sige, hvornår branden er slukket, men forventer det mindst vil vare en uge endnu.