I dag begynder Aarhus Festuge uofficielt

TV-2 står for den uofficielle åbningskoncert i byparken, mens Dronning Margrethe står for den officielle åbning.

TV-2 har selv ønsket at stå for den uofficielle åbning af festugen. Foto: Aarhus Festuge

00:25

Video: Forberedelserne til åbningskoncerten var i fuld gang, da TV2 ØSTJYLLAND kom forbi torsdag.

1 af 2

Hvert år i slutningen af august og begyndelsen af september forvandles Aarhus’ gader til en musikalsk- og kulturel forlystelsespark.

I år er ingen undtagelse, når Aarhus Festuge uofficielt synges i gang af de aarhusianske hitmagere bag ’De første kærester på månen’ og ’Alt hvad hun ville var at danse.’

Ifølge direktøren for festugen passer TV-2 lige ind årets i tema, som for tredje år i træk er 'brobygning.'

Vi har i år kigget på det vigtigste - nemlig at bygge bro mellem mennesker.

Rikke Øxner, direktør, Aarhus Festuge

- Vi har i år kigget på det vigtigste - nemlig at bygge bro mellem mennesker. Det er vores helt overordnede prisme for årets festuge, siger Rikke Øxner til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Det gør vi på alle mulige måder, men til TV-2 koncerten vil der være et stort fællesskab. Det er noget helt andet at se dem i Aarhus end andre steder. De synger til deres by, og de er der, hvor det hele er startet for dem.

Historien bag:

Aarhus Festuge blev etableret i 1964 og afholdt første gang i 1965. I 1964 blev Festugen tænkt som et eksperiment, der skulle aktivere byens institutioner og foreninger for at præsentere byens kulturelle profil og Aarhus’ store potentiale for omverdenen.

 

Den store succes har betydet, at Aarhus Festuge siden da er blevet en årligt tilbagevendende tradition.

 

Siden starten i 1965 har Festugen udviklet sig fra at være en lokal begivenhed, som den stadig er i dag, til også at omfatte et internationalt fokus, og artister fra hele verden har lagt vejen forbi Aarhus gennem årene.

 

Kilde: Aarhus Festuge

Dronning Margrethe er protektor for Aarhus Festuge, og hun står hvert år for den officielle åbning ved en galla den første fredag i festugen.

Læs også Fattig kommune kan nu bruge millionarv fra tidligere borger

12 timers teater

Direktør Rikke Øxner nævner udover TV-2 koncerten to andre arrangementer, der er værd at besøge, blandt andet forestillingen 'Det Åbne Hjerte.'

I løbet af en nat spiser, sover og interagerer publikum med en gruppe hjemløse, som den fiktive forening Det Åbne Hjerte har indkvarteret i lokalerne på det gamle amtssygehus. Foto: Aarhus Festuge

En teatergruppe laver i løbet af en nat en tolv timer lang forestilling på det nedlagte amtssygehus, hvor gæster skal interagere med teatertruppen samt en gruppe hjemløse.

Læs også Mor i chok: Kommune vil ansætte dagplejer uden erfaring med børn

Mange kor synger sammen

Af lidt mere klassiske arrangementer, fremhæver direktøren en koncert i Musikhuset den sidste lørdag i festugen.

Koncerten er en hyldest til Norden og nordiske værdier som fællesskab, solidaritet og omtanke for andre og den natur, vi alle er en del af. Med nordisk musik og gennemført lys- og videodesign, tematiseres de skiftende årstider og nordboernes evne til at favne og værdsætte både lys og mørke. Kilde: Aarhus Festuge Foto: Aarhus Festuge

Det bliver dog ikke en almindelig koncert, da mange kor fra hele norden vil synge sammen i Musikhuset og via en skærm i rummet.  

- Vi har linet kor op, der er mødes i forsamlingshuse i hele norden. Der er tre sange, hvor man synger sammen hele norden. Det er en stor brobygning mellem mennesker i hele norden. Der er også kor til stede i Musikhuset fra Grønland, Sverige, Norge og Danmark, siger Rikke Øxner og tilføjer, at 70 procent af arrangementerne til festugen er gratis, og man vil opdage meget ved at gå rundt i byen.

Fakta om trafikken under den uofficielle åbning:

Frederiks Allé er spærret på strækningen fra Brobjergskolen til Vester Allé fra 29. august kl. 06.00 til 9. september kl. 18.00. Ydermere er Thomas Jensens Allé spærret fra onsdag 28. august kl. 06.00 til fredag 30. august kl. 12.00.

 

De opfordrer til, at man lader bilen stå og i stedet cykler, går eller tager offentlig transport til koncerten. Få løbende opdateringer på trafiksituationen på trafikkort.vejdirektoratet.dk

 

Kilde: Aarhus Festuge

Se hele programmet via linket her.

04:43

Gense klip fra Aarhus Festuge 2018 i videoen her.

Luk video