I Aarhus undersøger patienterne sig selv i hjemmet

På fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital er der stor succes med at lade gravide kvinder tage prøver selv

De gravide på fødeafdelinger i Aarhus får apparater med hjem, så de selv kan lave tests og undersøgelser. Dermed slipper de for indlæggelse, og det er en gevinst for både patienter og sygehus.

Lisbeth Madsen fra Aarhus er gravid med tvillinger i 23. uge. Hun skal hver uge måle sit infektionstal, og i stedet for at tage på hospitalet for at få foretaget målingerne, har hun fået et måleapparat med hjem.

- Det betyder, at jeg kan være herhjemme, og jeg skal ikke være indlagt og føle mig syg. For jeg er ikke syg. Det er det, vi helst skal undgå. Og så betyder der, at jeg kan være mere sammen med min søn og min mand, siger hun.

Patienterne er glade

Lisbeth Madsen er langt fra alene om at lave sine egne undersøgelser. På fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital har over 100 kvinder indtil videre prøvet det samme, og det er med stor succes.

- Jeg synes, vi har en god kontakt til de gravide, selv om de er derhjemme. Vi snakker i telefon med dem, og det fungerer rigtigt godt. Rigtig mange er rigtig glade for det. Og når de er glade for det, så er vi jo også glade for det, siger jordmoder Katrine Bach.

De seneste to år har hospitalet tilbudt udstyr til målinger i eget hjem, hvor kvinderne selv kan foretage blodprøver og måle barnets hjertelyd, på forsøgsbasis. Nu gør fødeafdelingen den nye teknologi til et fast tilbud på afdelingen.

Kan give besparelser

- Det er en stor succes. Vi har udviklet teknologien, og vi kan se, den virker. Vi har vist, der er en række gravide kvinder, hvor det giver sindssyg god mening. Kvaliteten af målingerne er mindst lige så god, og de gravide er meget glade for det. Og så er der endda nogle grupper af gravide, hvor vi har sparet penge, siger overlæge Olav Bjørn Petersen.

Fødeafdelingens forsøg med det såkaldte telemedicin er blot et af flere forskellige forsøg med at lade patienter teste sig selv i Region Midtjylland, og det kan være med til at skabe besparelser i hospitalernes budgetter.

Se mere om telemedicin i TV-indslaget øverst på siden.

Bare Vin

play SoMe-shopping hjælper trængte virksomheder: Vin-banko og fremvisning af tøj hitter

Michael Aastrup Jensen

Politiker om rejse til Dubai: Jeg passede mit job

Mobilepay

Telefon-svindlere narrede ældre kvinder

20201123-124830-L-1920x1338we

Britisk variant spreder sig i Danmark

20181016-152953-3-1920x1261we

Ny omfartsvej udvides med et ekstra spor

20210118-185420-L-1920x1232we

9 ud af 10 vil takke ja til coronavaccine