Hundredvis vil demonstrere i Aarhus: Hyggeracisme er heller ikke ok

En sort mands tragiske død i USA får nu også folk i Aarhus til at demonstrere mod racisme. Flere end tusind forventes at møde op, og det er helt lovligt.

- Det ser sort ud

og

- Du har vist fået for meget sol.

De to vittigheder er måske sjove for nogle, men de er også eksempler på det, som Beatrice Katuku kalder hyggeracisme, og som hun mange gange har oplevet.

Hun er adopteret og kom til Danmark som fireårig, hvor hun voksede op i en lille by som den eneste sorte. Her oplevede hun racisme af både børn og voksne, og hun har gennem sit liv oplevet racisme masser af gange.

For nogle er det sjovt, men det er det ikke for hende.

Den aarhusianske komiker Melvin Kakooza har delt dette billede på Instagram.
Den aarhusianske komiker Melvin Kakooza har delt dette billede på Instagram. Foto: Instagram

- Hyggeracisme er også et problem. Man bliver irriteret og sur. Folk vil sige, at det bare er for sjov. For dem er det bare hygge, men det går ud over os. De fleste sorte mennesker har heller ikke lyst til at blive kaldt neger, fordi det associeres til slavetiden, siger Beatrice Katuku til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er onsdag eftermiddag med til at arrangere en Black Lives Matter-demonstration mod racisme i Aarhus, som der har været efterspørgsel på, efter en lignende demonstration blev holdt i København tidligere på ugen.

quote Der er det tilladt at samles flere end ti under demonstrationen

Jakob Christiansen, pressemedarbejder, Østjyllands Politi

Demonstrationerne kommer i rækken af en lang række andre demonstrationer i USA og flere europæiske hovedstæder, efter den sorte amerikaner, George Floyd, døde mandag i sidste uge, efter at være blevet holdt nede af en politibetjent.

Politibetjent Derek Chauvin har knæet på George Floyds hals. Til højre i billedet kan en anden betjent ses. Det er dog ikke til at sige, hvem det er. George Floyd døde efter at være blevet holdt nede i 8 minutter og 46 sekunder. Flere gange sagde han, at han ikke kunne trække vejret.
Politibetjent Derek Chauvin har knæet på George Floyds hals. Til højre i billedet kan en anden betjent ses. Det er dog ikke til at sige, hvem det er. George Floyd døde efter at være blevet holdt nede i 8 minutter og 46 sekunder. Flere gange sagde han, at han ikke kunne trække vejret. Foto: Privatoptagelse

Viser solidaritet med afdøde Floyd

Beatrice Katuku mener ikke, at vi har lignende racisme i Danmark som i USA, men hun mener stadig, at der er grund til at demonstrere i Aarhus, da det viser solidaritet, og måske kan det få folk til at tænke sig om en ekstra gang herhjemme.

Billedet er fra en demonstration mod racisme i Paris tirsdag den 2. juni.
Billedet er fra en demonstration mod racisme i Paris tirsdag den 2. juni. Foto: Ritzau Scanpix

- Demonstrationen handler meget om politivold og racisme, som sorte mennesker oplever hver eneste dag – ikke kun i Amerika, men også mange andre steder. Men det kommer også os ved, fordi det er vores folk, det går ud over. Vi er en minoritet og går ind for lige rettigheder, lige meget hvilken farve man har, siger hun og tilføjer:

- Men det er ikke meningen, at det kun skal være vores kamp. Det er både sorte og hvide, der møder op, og det er dejligt. Det betyder solidaritet med sine medmennesker.

Forsamlingsforbuddet gælder ikke

1600 personer har onsdag til middag sagt på Facebook, at de vil deltage i demonstrationen, og det kan lyde smitte-farligt midt i en coronapandemi, men demonstrationer er ikke underlagt forsamlingsforbuddet, lyder det fra politiet.

- Demonstrationer er undtaget af forsamlingsforbuddet. Der er det tilladt at samles flere end ti under demonstrationen, siger pressemedarbejder Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Politiet vil dog være til stede under arrangementet.

quote Vi vil selvfølgelig også være synligt til stede, men vi forventer, at demonstrationen foregår i god ro og orden.

Jakob Christiansen, pressemedarbejder, Østjyllands Politi

- Vi vil selvfølgelig også være synligt til stede, men vi forventer, at demonstrationen foregår i god ro og orden. Og selvfølgelig skal folk også have mulighed for at komme til og væk fra demonstrationen, selvom flere end ti vil være samlet før og efter, siger Jakob Christiansen.

Beatrice Katuku fortæller, at de ligeledes er opmærksomme på coronasituationen, og både på facebook og til selve arrangementet opfordrer folk til at holde afstand, selvom det bliver svært.

Hun opfordrer folk til at tage maske på, hvis de gerne vil deltage, men er ængstelig ved situationen.

1730788f-ea79-4a92-9dcf-0eeb5867fc30

Østjysk familie fik skræmmende oplevelse under skovbrand på Rhodo

Untitled design (17)

play Sportschef er stolt af Sara Slott: - Den perfekte idrætsudøver!

3efa438d-ecd6-4e06-9370-231aedf766d9

Gode chancer for sol tirsdag

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Endelave ø færge

Nu kommer der nye gratis færgeruter: Her kan du få gratis billetter

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

Dagens mest læste