Hundredevis af tomme fustager hos bryghus: - Det er jo ikke sjovt
De manglende julefrokoster rammer ikke kun kroer og restauranter. Også Aarhus Bryghus er hårdt ramt.
På en god uge har de hos Aarhus Bryghus i normale jule-tider 30 fadølsanlæg ude hos kunder, men lige nu står det hele opmagasineret på lageret. Det samme er tilfældet for hundredevis af fustager, der slet ikke er blevet fyldt.
Ja, der er ingen tvivl om, at forsamlingsforbuddet og de mange aflyste julefrokoster sætter sit tydelige spor hos bryghuset.
- Det er jo ikke sjovt. Der er ingenting. Ingenting overhovedet, lyder det ærgerligt fra brygmester Niels Buchwald.
Lige nu sælger de kun 50-100 liter fadøl om ugen, og det er altså langt fra normalen. En undersøgelse fra HORESTA viser da også, at ni ud af 10 julefrokoster i år er blevet aflyst.
Hos bryghuset forsøger de derfor at ændre strategi. Alt det, der skulle være solgt som fadøl bliver hældt på flasker, og så skal det afsættes i detailhandlen.
- Der er en forståelse hos folk om, at man skal købe lokalt. Vi går også ud til virksomhederne, der ikke kan holde deres julefrokoster, og så kompenserer de måske med lidt større julegaver, fortæller Niels Buchwald om den nye strategi.
Kro på vinterhi
Følelsen af, at alt ikke er som det plejer, kender de hos Gjerrild Kro på Norddjurs. Her troede de egentlig, at hverdagen var på vej tilbage i forbindelse med sommeren, hvor udskudte konfirmationer og arrangementer igen sørgede for, at der var travlt i køkkenet.
Men med coronapandemiens retur i efteråret, er der nu ikke meget gang i kødgryderne.
- Det er gået fra slemt, til ondt og til meget værre, fortæller kroejer Hilding Hvid.
December plejer ellers at være en af de rigtig gode måneder for den flere hundrede år gamle kro, hvor weekenderne og hverdage sædvanligvis er fuldt booket op af julefrokoster. Men med forsamlingsforbuddet på bare 10 personer er den normale virkelighed nu kun en fjern drøm.
- Da vi gik fra 50 personer ned til 10, gik vi sgu kolde. Det, at vi skulle holde lukket til klokken 22, var til at administrere, siger Hilding Hvid.
Derfor har de nu truffet en svær beslutning.
- Nu bliver det ligesom med bjørnene i dyreparken – nu skal vi snart i hi. Vi halter os igennem december, og så lukker vi helt ned i januar og februar.