- Hold igen med sprøjtemidlerne

Aarhus Vand forsøger at ændre haveejernes dårlige vaner

01:36

1 af 2

Når mælkebøtter og skvadderkål hober sig op i køkkenhaven, kan det være fristende at ty til skrappe sprøjtemidler.

Det ved man alt for godt hos Aarhus Vand, som holder nøje øje med drikkevandssituationen i Aarhus Kommune.

De seneste to år har vandselskabet kørt kampagnen 'Sprøjtefri' for at oplyse de aarhusianske haveejere om farerne ved at benytte sprøjtemidler som for eksempel Roundup.

Se også: Kæmper for rent drikkevand

Nogle af de problemområder, som Aarhus Vand har haft særligt fokus på, er områderne syd for Aarhus. Formanden for Fællesrådet for Beder, Malling og Ajstrup, Jørgen Friis Bak, forstår godt, at også haveejernes forbrug af sprøjtemidler skal reguleres:

- Det er holdningen, der skal ændres. Folk skal tænke på, at det er giftstoffer. I mange tilfælde vil det simpelthen sive ned i jorden, og så vil det komme ud af vandhanen om nogle år, siger Jørgen Friis Bak til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En undersøgelse har vist, at 18 procent af drikkevandsboringerne i Aarhus Kommune er forurenet med pesticider over grænseværdien.

Størstedelen af forureningen skyldes pesticider, som stammer fra landbruget. Hvad angår de private forbrugere, blev der i 2013 solgt i alt 44 tons sprøjtegifte.

Du kan se et tv-indslag om kampagnen øverst i artiklen.

Her kan du få gode råd til, hvordan du kan få en flot have uden brug af sprøjtemidler. Videoen er lavet af Aarhus Vand i samarbejde med Økologiens Have i Odder: