Højhusplaner møder massiv kritik

Byggematadoren Olav de Linde vil bygge Danmarks højeste kontorbygning på havnen i Aarhus. Men det møder massiv kritik fra flere fronter.

- Jeg har den holdning, at byen mangler intime pladser og dem vil vi forsøge at lave her, sagde byggematador Olav de Linde tirsdag under en rundvisning på den grund, hvor han håber at bygge landets højeste kontorbygning.

Men den hensigt møder nu skarp kritik.

- Et højhusbyggeri kan ikke skabe intime pladser, siger Anne-Mette Hjalager, der er professor og modstander af planerne om et 150 meter højt højhus i Sydhavnen i Aarhus.

Kritikken af det planlagte højhus på Mindet 6 tager til

Utilstrækkelig redegørelse

Hun har derfor sendt en indsigelse om projektet, fordi hun mener at Aarhus Kommunes lokalplan og miljørapport for projektet er utilstrækkelig.

- Den miljøredegørelse har fyldt mig med undren. Det er som om, man har vendt den her miljøredegørelse om og set på, hvad der kan genere det her højhus i stedet for, som man plejer at gøre, at se på hvilke miljøeffekter højhuset vil have på det omgivende miljø, siger Anne-Mette Hjalager.

For eksempel er der i miljøredegørelsen udpeget fem større virksomheder, der kan belaste bebyggelsen med betydende støj.

- Men der er i rapporten ingenting om ,hvordan 2500 arbejdspladser med tilhørende trafik vil genere området, lyder det fra Anne-Mette Hjalager.

Misvisende billeder

Hun mener desuden, at billederne i lokalplanen er misvisende, da de enten ser byggeriet oppefra eller i øjenhøjde.

- Når man står nede på pladsen, hvordan tager huset sig ud nedefra? Det viser de ikke, anfægter Anne-Mette Hjalager.

- En af de metoder, der bliver voldsomt anvendt i denne her lokalplan er, at man prøver at trække læserens opmærksomhed væk fra, hvor højt huset er og hvor dominerende det er på lokaliteten.

Det stemmer ifølge Anne-Mette Hjalager ikke overens med, at der i lokalplanen står følgende om tagterrassen:

- Der vil i perioder være kraftig vind. Det betyder, at løst inventar risikerer at blive taget med af vinden.

- Jeg tror ikke, det bliver muligt at skabe dette her rare og dejlige miljø, som illustreres på tegningerne.

For højt, uden sjæl og bare helt forkert. Byggematadoren Olav De Linde er kommet i skudlinjen for sine planer om at bygge Danmarks højeste kontorbygning på havnen i Aarhus. Kritikken er dog misforstået, mener entreprenøren selv. Og derfor har han inviteret med og modstandere på rundvisning. Fra 18. maj 2021

Vigtig politisk beslutning

Også arkitekt Rie Øhlenschlæger tilslutter sig kritikken:

- Vi må forvente, at vores politikere tager stilling til andet end bare investorernes ønske om at skabe vækst, siger Rie Øhlenschlæger, der er arkitekt og bestyrelsesmedlem i Akademisk Arkitektforening

For Anne-Mette Hjalager er det ekstremt vigtigt, at politikerne tænker sig rigtig godt om, inden de træffer en beslutning.

- Når vi får sådan en klods op, så står den jo i 200 år, så det er jo nu, man skal bruge sin stemme til at sige, at det her kan byen gøre meget bedre.

Vi har i dag forsøgt at få Rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, til at svare på kritikken, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. Høringsfasen for højhuset sluttede den 14. april, og projektet er endnu ikke kommet på byrådets dagsorden.