Hjemsendte Superliga-spillere træner videre på klubbernes anlæg
Selvom både AGF og Randers FC har hjemsendt deres spillere på lønkompensation, hvor de ikke må arbejde, så er superligaklubbernes spillere op til flere gange set træne videre på klubbernes faciliteter.
Henholdsvis først i april og sidst i marts valgte superligaklubberne AGF og Randers FC at sende både spillere og medarbejdere hjem, så man kunne få del i regeringens hjælpepakke om lønkompensation, hvor man modtager op til 30.000 kroner af den ansattes månedsløn.
Præmissen er dog, at man ikke må arbejde - hvilket også gælder træning - for klubben.
Alligevel er spillere fra begge mandskaber blevet set ufortrødent træne videre på klubbens anlæg og med klubbens egne bolde og kegler.
Det beretter både Aarhus Stiftstidende og Randers Amtsavis nu om.
Læs også:
Klubledelser: - Kendte intet til det
Både i AGF og Randers FC lyder det fra ledelsen, at man ikke kendte noget til træningerne på klubbernes anlæg.
- Fredensvang-anlægget er ikke et lukket område, men det var i forvejen indskærpet over for spillerne, at de ikke måtte opholde sig der under hjemsendelsen, og nu er det blevet det igen, siger Søren Højlund Carlsen, kommunikationschef i AGF, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det foregik på privat initiativ, og det var derfor ikke noget, vi kunne vide noget om.
Sportslig direktør i Randers FC, Søren Pedersen, siger til TV2 ØSTJYLLAND, at han først blev klar over, at der var blevet trænet på området, da han blev ringet op af journalister.
- Jeg har kontaktet vores anfører og sagt, at spillerne ikke må opholde sig på klubbens områder under hjemsendelse. Men i sidste ende er træningsbanen ejet af kommunen, og vi kan ikke nægte dem noget, når det foregår i privat regi og på eget initiativ, siger han.
Lokalaviserne på pletten
Det var Aarhus Stiftstidende, der via øjenvidneskilder i dag kunne fortælle, at flere af AGF-spillerne var blevet set træne på klubbens træningsanlæg, Fredensvang, både fredag og mandag.
Det gælder blandt andet navne som Mustapha Bundu, Patrick Mortensen, William Eskelinen, Gift Links og Sebastian Hausner.
Der var ifølge avisens oplysninger ingen trænere til stede, men dog var både klubbens bolde og kegler taget i brug, mens flere af spillerne også var iført officielt AGF-træningstøj.
I Randers kunne Randers Amtsavis ved selvsyn konstatere, at der var aktivitet på træningsbanerne både mandag og tirsdag.
Her observerede man følgende profiler boltre sig i forårssolen på klubbens træningsanlæg ved Viborgvej: Björn Kopplin, Emil Riis, Mikkel Kallesøe, Frederik Lauenborg, Alhaji Kamara, Tobias Klysner, Tosin Kehinde, Marvin Egho, Simon Piesinger, Frederik Lauenborg, Emil Riis og Jonas Dakir.
Heller ikke her skulle der have været medlemmer af trænerstaben til stede.
I AC Horsens, Østjyllands tredje superligamandskab, er førsteholdsspillerne også sendt hjem med lønkompensation.
Ifølge TV2 ØSTJYLLANDs oplysninger er der ingen forlydender om, at spillerne på trods af det er blevet spottet træne sammen.
Skæve konkurrencevilkår
Superligaen er for øjeblikket på pause grundet den verserende coronakrise, og kun de klubber, der ikke har taget del i lønkompensationsordningen, har af Divisionsforeningen fået grønt lys til at afvikle træning i justeret og alternativ form, hvor smitterisiko fortsat skal mindskes.
På Østjyllands fjerde superligamandskab, Silkeborg IF, besluttede man ligesom i AGF og Randers FC at sende medarbejderne og trænerne hjem. Spillertruppen blev dog fritaget fra hjemsendelsen og fortsætter med at afvikle alternative træningspas.
Dermed modtager Silkeborg IF ikke samme lønkompensation på op til 30.000 kroner for den enkelte medarbejder, som de to andre superligaklubber gør for perioden.
- Vi har vurderet, at det ud fra et konkurrencemæssigt perspektiv kunne være en fordel, når bolden igen kommer til at rulle, at vi fravalgte muligheden for at få kompenseret spillernes løn, men så fortsat kunne have en føling og styring over spillernes form og trivsel, både fysisk og socialt, siger sportschef i Silkeborg IF Jesper Stüker til TV2 ØSTJYLLAND.
Han vil ikke kommentere på den konkrete situation i hverken AGF eller Randers FC, fordi han ingen forudsætninger har for at vide, hvordan det har udspillet sig. Men han mener, at reglerne på området er meget klare.
- Det er klart, at det er problematisk, hvis man har valgt at modtage lønkompensation, hvor spillerne ikke må arbejde, og det så viser sig, at spillerne tager på arbejde, siger han og fortsætter:
- Det ville både være en skævvridning af konkurrencebilledet på et sportsligt plan, men i sidste ende er det jo dig og mig, der betaler de her hjælpepakker. Og får man del i dem, så skal det foregå efter bogen.
- Ikke tale om 'arbejde'
Præmissen for lønkompensationen er, at medarbejdere ikke må udføre arbejde for virksomheden, hvor de er ansat, under perioden. Det gælder også frivilligt arbejde.
Men de træningspas, som spillere fra både AGF og Randers FC var blevet spottet udføre på de to respektive klubbers træningsanlæg, hører ikke til under kategorien 'arbejde', mener kommunikationschef i AGF Søren Højlund Carlsen.
- Det var på eget initiativ, og der var ingen trænere eller leder til stede. Normale træningspas foregår slet ikke på den måde, siger han.
Også i Randers FC har man svært ved at se, hvordan træningen kan ses som et brud på den aftale, spillerne har indgået om at nedlægge alt arbejde.
- Man kan ikke sammenligne det med, at de har været på arbejde. De har i en privat sammenhæng løbet lidt rundt i en gruppe uden nogen trænere til stede. De har ikke fulgt et træningsprogram eller noget. Det er meget langt fra en almindelig træning, siger sportslig direktør i Randers FC Søren Pedersen.
TV2 ØSTJYLLAND arbejder på en kommentar fra både Divisions- og Spillerforeningen. Det har endnu ikke kunnet lade sig gøre.