Hjælp til hjernekræft

Ny teknik kan forbedre behandling for patienter

En forskergruppe ved Aarhus Universitet har sammen med forskere fra Harvard Medical School udviklet en helt ny scanningsteknik, som vil komme patienter med hjernekræft til gode.

Den nye teknik kan være med til at forudsige, hvordan patienternes hjerner vil reagere på medicinen.

- Teknikken gør os i stand til kun at udvælge de patenter, der faktisk vil have gavn af behandlingen, og hurtigt iværksætte eller intensivere anden behandling for patienter, der ikke vil reagere, siger Kim Mouridsen, lektor ved Aarhus Universitet og leder af forskergruppen Neuroimaging Methods ved MINDLab, Aarhus Universitet.

Kim Mouridsen tror på, at den nye teknik, kaldet Vessel Architectural Imaging, på længere sigt kan være med til at give patienterne en bedre behandling.

- Med større viden om, hvordan blodkarrene i kræftsvulsten ser ud, vil vi også kunne komme et skridt videre i forhold til at kunne forklare, hvilke mekanismer der er afgørende for effekten af en behandling. Og netop forståelsen af disse mekanismer er forudsætningen for at udvikle og forbedre behandlingen af hjernetumorer generelt, siger Kim Mouridsen.

Hvert år bliver 260 danskere ramt af den mest aggressive type hjernekræft. Kun 3,5 procent lever fem år efter diagnosen.