Hierarki på hospitalet: Kristina turde ikke belære kollegerne

Hierarkiet på Aahus Universitetshospital var fastgroet, men nu har de yngre læger taget kampen op

Jo flere stjerner, du har på skuldrene, desto højere vægter dine ord. Sådan føles det i hvert fald for en hel del unge læger på Aarhus Universitetshospital. 

- Som ung læge kan man ikke komme og belære sine ældre kolleger, der har været i branchen i 30 år om, hvordan man skal styre en afdeling, siger Kristina Asdahl, der er ung læge på plastickirurgisk afdeling.

quote Da jeg blev ansat som ung læge, ville jeg aldrig nogensinde turde komme med forslag til ændringer her på sygehuset.

Kristina Asdahl, ung læge

Da hun for otte måneder siden fik arbejde på afdelingen, var der nemlig stor opdeling mellem de nye og gamle læger.

- Da jeg blev ansat som ung læge, ville jeg aldrig nogensinde turde komme med forslag til ændringer her på sygehuset, fortæller hun.

Men de unge læger skal ikke være bange for at byde ind med nye ideer, mener Peter Ott, der er ledende overlæge:

- De unge medarbejdere har rigtig mange kræfter, når det gælder om at se, hvad der kan ændres og derefter forandre det, siger Peter Ott.

Hjælp fra kaospilot

Derfor har universitetshospitalet nu hyret kaospiloter til at ændre på hierarkiet mellem de gamle og de unge læger.

- De yngre læger kommer ud med en helt særlig forundring, fordi de ikke er blevet tilvænnet sig kulturen på hospitaler. Derfor har de også øjne og ørerne helt åbne, og så er det, de virkelig opdager, hvor man kan forbedre arbejdsforhold, fortæller Anders Wyke, der er kaospilot.

Det var netop kaospiloten Anders Wyke, der hjalp Kristina Asdahl med at få brudt hierarkiet mellem lægerne. Sammen gennemgik de hendes arbejdsdag og opdagede flere steder, hvor man kunne optimere.

En personaletavle var én af de ting, Anders Wyke og Kristina Asdahl sammen fik gjort til virkeligheden på afdelingen. På den måde kan både personale og patienter få et overblik over de medarbejdere, der er på arbejde.

- Vi løb rundt på afdelingen for at finde den medarbejder, vi manglede til en patient. Så sagde jeg til Anders: ”Vi skulle have haft en personale-tavle” Og det syntes både Anders og lederne var en god idé, så den lavede vi kort tid efter, fortæller Kristina Asdahl.

De unge er autoritetstro

Ifølge coach Charlotte Mandrup ses det oftere, at hierarkiet på arbejdspladsen vokser sig større.

- Det har altid været alment kendt, at når man når en vis alder eller niveau, så har man anciennitet. Men forskellen er, at de unge i dag ikke tør bryde med autoriteterne, som man gjorde i langt højere grad i 1970'erne, siger hun.

Hun mener, det til dels skylds opdragelsen, at de unge i dag ikke tør sige fra.

I dag er man venner med sine forældre i langt højere grad end førhen, hvor ens forældre var autoriteter. Derfor er de unge i dag meget mere autoritetstro, og så er det her, der for alvor opstår et generationsclash, fortæller Charlotte Mandrup.

Du kan se hele indslaget om hierarkiet på hospitalet øverst på siden. 

kupdrgbdlsjhvtiimusm

Fangevogter, sygeplejerske eller flygtning: Nu har du chancen for at spille med i ny film om Hvidstengruppen

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 06.49.39

Morten har et helt særligt humør - derfor har han nu vundet en pris

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

20170308-155153-4-1920x1920we

AGF ansætter nordmand som ny sportschef

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

Dagens mest læste