Her er den nye superscanner

Ny teknologi skal revolutionere kræftbehandlingen

02:40

1 af 2

En helt ny superscanner skal efter planen revolutionere kræftbehandlingen i Region Midtjylland.

I øjeblikket er læger i fuld gang med at teste scanneren på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Scanneren er i stand til at zoome helt ind i de kemiske processer i en enkelt celle, hvilket gør lægerne i stand til at klarlægge for eksempel kræftspredning hos en patient langt mere præcist end tidligere. Samtidig bliver det lettere at skræddersy behandlingen af den enkelte kræftpatient.

Scanneren, der tidligst ventes at være klar til brug om et år, kan også bruges til diabetespatienter og folk, som lider af hjertekar-sygdomme.

- I det øjeblik man kender detaljerne i for eksempel den biokemiske omsætning i en kræftsvulst, så kan man bedre indrette og sammensætte en behandling, som er specifik til lige præcis den kræftsvulst, patienten har. Dermed øges sandsynligheden for, at patienten bliver helbredt, siger professor Hans Stødkilde-Jørgensen fra Aarhus Universitetshospital i Skejby til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Den nye superscanner står i MR Centret på sygehuset i Skejby. Det avancerede scanningsudstyr findes kun cirka 10 andre steder i verden.

Scanneren bygger på en teknologi med såkaldt hyperpolarisering og er mindst 10.000 gange så følsom som teknologien i de traditionelle MR-scannere. Hyperpolariseringsanlægget koster cirka 35 mio. kr.

Se mere i tv-indslaget øverst på siden.