Henning har ventet i årevis på gangbro - nu er den udskudt igen-igen

I 2016 lovede en bygherre at genetablere en gangbro fra Skovvejen til Fiskerivej i Aarhus. Nu er den endnu engang udskudt og står tidligst klar ultimo september 2022.

Henning Krogh Pedersen og de øvrige beboere på Skovvejen i Aarhus har ventet, ventet og ventet lidt mere. De savner den gangbro, som giver beboerne let adgang til fiskebutikker, restauranter og det spirende liv på Aarhus Ø.

I 2016 blev de lovet en ny gangbro, men der er stadig ingen bro i syne. I april lød det, at gangbroen skulle står klar i andet kvartal af 2022. Men i et nyt svar til TV2 ØSTJYLLAND er meldingen fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, at broen tidligst er klar ultimo september 2022.

- Det bliver jo bare ved. Vi står som naboer og kan ikke stole på de udmeldinger, der kommer. Vi kan bare se, at gangbroen stadig ikke er der, siger Henning Krogh Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Gangbro

Henning Krogh Pedersen bor i et af rækkehusene tæt på Cirkuskroen. Indtil 2016 brugte han og naboerne ofte gangbroen mellem Skovvejen og Fiskerivej.

- Broen har en god funktion til at binde to bydele sammen. Vandet og vores lille område heroppe på Trøjborg, sagde Henning Krogh Pedersen i september.

Da en bygherre fik tilladelse til at bygge seks nye punkthuse mellem de to veje, blev den gamle bro revet ned. Aarhus Kommune stillede krav om, at broen skulle genetableres, inden lejlighederne måtte tages i brug.

VIDEO: Det er vigtigt, at man kan stole på de planer, som kommunen lægger, når de bygger nyt. Sådan er virkeligheden bare ikke for beboerne på Skovvejen i Aarhus. Siden 2017 har de ventet på en gangbro, som skal give dem let adgang til restauranter, fiskebutikker og det spirende miljø på Aarhus Ø. Indslaget er fra september 2021.

Aarhus Kommune endte alligevel med at give tilladelse til indflytning i lejlighederne. Til gengæld skulle bygherren så stille en bankgaranti på 3,8 millioner kroner til byggeriet af broen.

Ifølge rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V) er arbejdet blandt andet blevet udfordret af, at nogle af de bærende søjler på gangbroen skulle ligge tæt på letbaneskinnerne. Derudover var der heller ikke taget højde for et bådskur, som er ejet af en forening.

quote Alt går ikke altid så hurtigt, som man ønsker, og det her har også udfordret min tålmodighed.

Bünyamin Simsek, rådmand for teknik og miljø, Aarhus Kommune, Venstre

Kan du forstå hvis borgerne er frustrerede over, at det skal tage så langt tid? 

- Ja, det kan jeg godt, men det er jo begrundet og forklaret, hvorfor det er sådan. Alt går ikke altid så hurtigt, som man ønsker, og det her har også udfordret min tålmodighed. Jeg har også sagt "nok er nok" til udvikleren, for det har taget lang tid, siger Bünyamin Simsek til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommunen vil ikke overtage opgaven

Da vi fortalte historien i september, anbefalede formanden for teknisk udvalg, Viggo Jonasen (EL), at Aarhus Kommune selv indfriede bankgarantien og sørgede for, at broen kom op. Men det vil den snart afgående rådmand ikke gøre.

- Vi kunne selv tage opgaven som kommune, men vi ville ikke risikere at overtage projektet, hvis det blev dyrere end bankgarantien. Derfor er det fornuftigt, at udvikleren laver det, så vi ikke skal tage en ekstra risiko. Nu er der ingen risiko for kommunen, siger Bünyamin Simsek.

Sådan så den gamle gangbro mellem Skovvejen og Fiskerivej ud.
Sådan så den gamle gangbro mellem Skovvejen og Fiskerivej ud. Foto: Jørn Okbo

Bünyamin Simsek vil ikke tage stilling til, om man fremover skal overlade det til bygherrer at lave den slags løsninger. 

- Det er altid nemmere at kigge bagud. Men det betyder ikke, at alle sager går på samme måde, siger Bünyamin Simsek, der understreger, at den langstrakte proces ikke får konsekvenser for, om man fremover vil samarbejde med den pågældende bygherre.

Hvor sikker er du på, at gangbroen står klar september 2022? 

- Det er min forvaltnings bedste bud, og det tror jeg på. Det er ikke mig som person, der skal sikre det, men det er vores bedste bud.

Gangbroen skal efter de oprindelige planer gå mellem de to bagerste bygninger på billedet.
Gangbroen skal efter de oprindelige planer gå mellem de to bagerste bygninger på billedet.

Optimismen slået ned

Trods udmeldingen fra rådmanden er der ikke meget optimisme at spore hos Henning Krogh Pedersen, der ærgrer sig over, at han nu skal vente endnu længere.

- Det er træls, at man ikke sætter foden ned. Det er skræmmende, at politikerne ikke har mere mandsmod. Hvad skal man gøre som borger i sådan et system? spørger Henning Krogh Pedersen.

Tror du på, at den står klar til brug ultimo september?

- Nej, jeg tror ikke på noget, før jeg ser, at de går i gang med at arbejde herovre. Jeg håber stadig, at broen kommer, men for hver gang, den bliver udskudt, bliver min optimisme slået mere og mere ned. Jeg håber, at det flytter noget, at der kommer en ny rådmand.

Det er Konservatives Steen Stavnsbo, der i det nye år tiltræder som rådmand for teknik og miljø.