Hele verden samles om Arktis i Aarhus

Aarhus Universitet er i dag vært for det, der betegnes som den største udenrigspolitiske konference i Danmark inden for de seneste ti år

Foto: Colourbox

Aarhus Universitets auditorier vil i dag genlyde af alverdens udenlandske gloser, da universitetet er vært for en storstilet konference om Arktis.

Forskere, ministre, politikere og diplomater fra hele verden mødes i Aarhus for at diskutere de politiske, økonomiske og klimamæssige udfordringer i Arktis - og også Rusland er repræsenteret.

- Konferencen i dag understeger vigtigheden af et internationalt tværvidenskabeligt samarbejde, som kan give os en bedre forståelse af de arktiske udfordringer og muligheder. Samarbejdet styrker samtidig vores relationer og muligheder for at lære af hinanden, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Jordens nordligste region er i øjeblikket genstand for global interesse som aldrig før. Nye magtrelationer er under opbygning, og nye mønstre for samarbejde skal etableres og fastholdes. I takt med klimaforandringerne og den smeltende polaris åbner nye handelsruter, nye olie- og gasfelter, fiskefarvand og turistmål, og det udgør en risiko - både for miljøet, befolkningen og de mennesker, der færdes i Arktis.

Målet med konferencen er at bidrage til at fastholde og udbygge det gode samarbejde om Arktis og forhindre, at konflikter underminerer en fælles indsats for et fredeligt Arktis.

Konferencen arrangeres af Aarhus Universitet og gennemføres i samarbejde med Aarhus Kommune samt en række danske og nordiske universiteter. Konferencen er støttet af bl.a. Folketinget, Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Nordisk Ministerråd.