Havn et skridt nærmere på at blive grøn – nu er millioner muligvis på vej

Aarhus Havn har en ambition om at etablere et landstrømsanlæg, så især krydstogtskibene forurener mindre. Nu er etableringen kommet et skridt nærmere.

04:03

VIDEO: De grønne tiltag, der skal gøre Aarhus Havn mere miljørigtig har længe lade vente på sig, men nu er finansieringen af landstrømanlægget kommet et skridt nærmere.

8 millioner kroner.

Så mange penge er muligvis på vej som tilskud til et såkaldt landstrømsanlæg i Aarhus Havn. I hvert fald hvis det står til flere byrådspolitikere i Aarhus Kommune.

Læs også En grønnere havn lader vente på sig: Forurener som tusindvis af biler

På onsdagens byrådsmøde drøftede de nemlig muligheden for at give Aarhus Havn et tilskud på 8 millioner kroner til landstrømsanlægget. Et anlæg som vil kunne tilbyde krydstogtskibe i Aarhus Havn el-energi, mens de lægger til kaj. 

- Vi er meget tilfredse. Det er en kæmpe sejr, og det er et stort skridt i den rigtige retning. Det får betydning for borgerne, deres sundhed og naturligvis klimaet, siger Eva Borchorst Mejnertz, der er ordfører på sagen for Radikale Venstre, til TV2 ØSTJYLLAND.

01:24

VIDEO: Flere partier har i længere tid kæmpet for, at der skal etableres et landstrømsanlæg ved Aarhus havn, som krydstogtskibe kan kobles til, så de ikke står og kører i tomgang og forurener, når turisterne er væk fra skibet. 

Luk video

Eva Borchorst Mejnertz har sammen med byrådsmedlemmet og SF’eren Jan Ravn Christensen, gået forrest i kampen om at få kommunen til at give et økonomiske tilskud til Aarhus Havns landstrømsanlæg.

- Jeg synes, det er rigtig fornuftigt og helt rimeligt, at kommunen er med til at finansiere det, for det her kommer også til at betyde noget for byen og borgernes helbred - og altså ikke kun for havnen. Og så er det med til at fremtidssikre krydstogtsturismen, siger Jan Ravn Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mens krydstogtskibe oser løs i havn: Naboland har løsningen

Kommunes finansiering kan være afgørende

Aarhus Havn smider selv 16 millioner kroner i landstrømsanlægget, og hvis kommunen ender med at give et tilskud på 8 millioner kroner, mangler der 16 millioner kroner til anlægget.

De resterende millioner skal blandt andet søges fra EU og staten, og denne støtte kan formegentlig kun blive en realitet, hvis kommunen også støtter projektet.

Det er grundlæggende vigtigt, at vi som kommune støtter projektet økonomisk. Ellers vil havnen få svært ved at få støtte fra EU.

Eva Borchorst Mejnertz, RV, byrådsmedlem, Aarhus Kommune

- Det er grundlæggende vigtigt, at vi som kommune støtter projektet økonomisk. Ellers vil havnen få svært ved at få støtte fra EU, siger Eva Borchorst Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er dog endnu ikke helt sikkert, at kommunen ender med at støtte med 8 millioner korner. Forslaget skal nemlig først i udvalg.

- Vi har en klar forventning om, at det bliver godkendt, siger Eva Borchorst Mejnertz til TV2 ØSTJYLLAND.

05:40

VIDEO: Norske Kristiansand er gået foran. Her har man etableret et landstrømsanlæg til krydstogtskibe. Indslaget er fra den 14. juli 2019.

Luk video

Aarhus Havn: - Et vigtigt skridt på vejen

Det helt store problem på Aarhus Havn i forhold til miljøet er, når de største skibe ligger til kaj.

Her forbliver deres motorer tændt, så skibet fortsat kan generere strøm til alt, hvad der måtte være af lys, køleskabe og airconditioning, som ikke bliver slukket, når krydstogtgæsterne går i land.

Læs også Aarhus Havn skal være helt grøn: Ren strøm til Molslinjen

En rapport konkluderede sidste år, at når det sker, forurener skibene lige så meget som fra udstødningen af tusindvis af biler. Havnen er bevidst om problemerne, men de har indtil nu manglet midlerne til at etablere landstrømsanlægget.

- Det er jo et godt og vigtigt første skridt på vejen. Vi har jo håbet på, at der vil blive bevilliget nogle penge, så det lyder jo meget positivt, siger Nicolai Krøyer, der er kundechef hos Aarhus Havn, til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus Havn har også anmodet om tilskud hos EU og hos staten. 

Ifølge Eva Borchorst Mejnertz er målet, at landstrømsanlægget står klar i midten af 2022.

02:12

VIDEO: Den 30. januar i ar præsenterede Molslinjen og Aarhus Havn etableringen af et nyt landstrømsanlæg til Molslinjens færger, der anløber havnen.

Luk video